Filmelméleti webinárium

Film Theories - az első előadás Múlt héten útjára indítottuk a Film Theories címen futó filmelméleti bevezetésnek szánt előadásunkat Rékával, amely idén több újítást is tartalmaz. A kis képregényen látható szituáció nem tartozik ezek közé, hiszen a mindenkori első előadást azzal kezdjük, hogy megkérjük a hallgatókat, vegyenek elő írószerszámot és papírt, majd tekintsenek meg egy három rövid filmrészletből álló anyagot, majd vessék papírra a gondolataikat a látottakkal kapcsolatban. Ennek a(z önkéntes) feladatnak akkor van értelme, ha a hallgató eljön majd a legutolsó előadásra is, ahol megnézheti ugyanezt a kisfilmet, és a már megszerzett tudással veselkedhet neki a feladatnak, hogy aztán összevethesse, mennyit fejlődött.

Ami újdonság ebben az évben, az elsősorban a kötelező szöveg, hiszen mostantól a frissen megjelent Encounters of the Filmic Kind adja az előadás elméleti hátterét (apropó, a könyvből egy nap alatt több, mint 40 példány fogyott a múlt héten: köszönjük mindenkinek, reméljük, hasznukra válik!). Emellett pedig egy webes hátteret is kapott a kurzus, ahol a hallgatók regisztrációt követően megtekinthetik az előadás során bemutatott anyagokat – legyen az video, kép, prezentációs fájl, stb. Mi magunk is kíváncsiak vagyunk, mennyire fog működni az egész, mindenesetre első körben jó archívumot tudunk létrehozni a témakörben: nem mellesleg a könyvünkben szereplő konkrét filmes példák is láthatóvá válnak. Aztán egy szép napon elképzelhető, hogy a könyvnek lesz egy webalapú multimédiás tára, ha már a papírra nem lehet videót beilleszteni… 🙂

Az előadásra feljelentkezett hallgatók (és csakis ők, hiszen egyelőre nem publikus maga a webináriumi terület) tehát regisztráljanak a webhelyen: minden segítség adott a kurzus honlapjának alján (még képi segítség is van).