Felhőkben komputálni

Fura kifejezés első (meg második) hallásra a cloud computing, pedig valójában csak annyit tesz, hogy egy böngészőn keresztül az interneten végezzük el azokat a szövegszerkesztési és egyéb feladatainkat, amelyeket eddig számítógépünkön, bármiféle internetes kapcsolat vagy közbeiktatás nélkül abszolváltunk. Ha valaki valaha próbálkozott már például a Google Dokumentumokkal, akkor tudja, miről van szó: egy kattintás, és máris gépelhetjük be az okosságainkat vagy szerkeszthetjük prezentációnkat online, ráadásul tárhelyet is kapunk hozzá, így dokumentumaink bárhol, bármikor elérhetőek, szerkeszthetőek tovább, törölhetőek, stb., bármiféle plusz program telepítése nélkül, platform függetlenül. Kánaán. Pláne, ha az úgynevezett offline üzemmódot is aktiváljuk, aminek segítségével akkor is dolgozhatunk, ha nincs internet elérhetőség a közelben, és majd szinkronizáljuk a fájlokat, ha tudunk hálózatra kapcsolódni. Ideális netbook megoldás neonomádoknak. Csakhogy, egy idő után egy kicsit túl minimál a megoldás: minden előnye (online tárhely, kollaboráció, megosztás, stb.) mellett ugyanis enngem egyre inkább zavar, hogy nem látom, hány oldalt írtam… maradi vagyok, nemde? És sorolhatnám, mennyi mindenre lenne még szükségem, amihez már hozzászoktam. Biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb egyre több funkcióval bővül majd ez a kelléktár, de addig?

A Google Dokumentumok mellett persze több online megoldás is létezik, mindegyik igyekszik valahogy összehangolni az off- és az online munkát (ebben egyébként egyelőre kifejezetten verhetetlen a Google Dokumentumok), például úgy, hogy desktop szoftver telepítésével online tárhelyet és szerkesztőt is kap a vásárló. Aki ezt nem lépi meg, egyszerűen lemarad, eltűnik – nem véletlen, hogy a verebek a Microsoft Office online megoldásairól is egyre többet csiripelnek. Ma kezdtem el próbálgatni az egyik régi favorit, a ThinkFree netbook-os megoldását, ami a ThinkFree Mobile csomag egyik opciójaként jelent meg nem is olyan régen. Viszonylag kis csomag, gyors telepítés, és máris használható a szövegszerkesztőből, táblázatkezelőből, és prezentációkészítőből álló kombó – egylőre csak próbaverzióban (egyelőre sem ár, sem vásárlási lehetőség nincs, ami azért picit furcsa – a 30 napos próbaidő végére időzítik, cukrosbácsi logikával?). Az indítás után rögtön ThinkFree Online Office regisztrációt is kezdeményezhetünk (ha még nem lenne ilyesmink) és így rögtön 1 GB ingyenes tárhely, valamint egy jól kipróbált, folyamatosan fejlesztett, megbízható szerkesztőfelületet is kapunk: vagyis dönthetünk úgy is, hogy nem az asztali szoftvert, hanem az online szerkesztőt használjuk – mindegy, hiszen így is, úgy is szinkronizálódnak a fájlok.

Az első dolog (a szoftver 30 napon túli felhasználhatóságának problematikáján túl), amit problematikusnak találtam az az, hogy a szinkronizációs beállítások menüjében ugyan kijelölhetem azt a mappát, amelyben az eddigi dokumentumaim vannak, és amelyeket majd szeretnék feltölteni, és akár online is szerkeszteni, de a ThinkFree Manager nevű szinkron-szoftver nagyon nem akarja tudomásul venni a változást, és konokul keresgéli a fájlokat a default mappában, amit persze ő hozott létre telepítéskor (jelenleg várom a support válaszát megoldási javaslattal). Mindettől eltekintve egy ügyes és kiforrott Office-emulációval van dolgunk, ami meglepően gyors, minden alapvető beállítást tud – kivéve a magyar nyelv bárminemű és vonatkozású applikálását (furcsa, de spanyolként diagnosztizálja a szerencsétlen). Nem tudom, hogy ezen a téren lesz-e valami változás, és bővül-e majd a nyelvi csomagok száma, de ez hazai felhasználóknak nyilván nem jelent pozitívumot.

cloud

De nem korlátozódik a cloud a mindennapos irodai alkalmazások különböző szintű helyettesítőjévé, hiszen épp mostanság mutatták be a párizsi Netbook World Summit-on (igen, ilyen is van már) a kissé fantáziátlanul elkeresztelt Cloud, böngészőn keresztül működő operációs rendszert, ami nem helyettesíteni óhajtja kedvenc operációs rendszerünket (az ilyen irányú törekvések egytől egyig kudarcba fulladtak, mint tudjuk), hanem azzal párhuzamosan működik.

Hogy ki fog nyerni (és fog nyerni valaki egyáltalán?), azt persze nem tudni előre, anyi azonban már biztos, hogy felhasználói szokásaink rohamosan változni fognak, hiszen mindenki fel fogja ismerni annak előnyét, hogy bárhonnan, bármikor, bármilyen rendszerrel felszerelt gépről megkapjuk a szokott környezetet – ráadásul a csoportmunkák hihetetlenül leegyszerűsödnek, csakúgy, mint a megosztás, a verziók követése, megannyi előny mellett. Nekem már tényleg csak egy olyan hibrid (on- és offline) megoldás kellene, amely nem kényszerít szükségtelen kompromisszumok megkötésére és elszenvedésére. Persze amilyen ütemben fejlődik ez a szegmens, talán nem is kell olyan nagyon sokat aludni az ajándékig.