Értelmiségi rablók

Futótűzként terjedt a hír: egy szociológus-történész társával együtt kirabolt egy pénzszállítót Budapesten, és elvitt 14,5 millió forintot. Az egyik biztonsági ember lövéseket adott le a menekülő rablókra, akik közül a diplomás fiatalemeber a lábán megsérült. Mi ebben a hírben a rendkívüli? Nos az, amiért hírértéke van, és ami miatt mára minden történész és szociológia szakos egyetemi hallgató gyanús, hiszen ki tudja, mi lesz, miután diplomát kapnak… A kérdés ugyanis az, hogy miért van szükség arra, hogy egy rablót a végzettsége okán kapjon fel a média hírszekere? Ha teszem azt egy lakatos vagy asztalos teszi ugyanezt, akkor miért nem fontos, hogy tudjuk, mit végzett?

Gunyorosan azt sejthetnénk, hogy valamiféle hallgatói összeesküvés médiatörténelmi végkifejletének vagyunk szem- és fültanúi: a túlzottan hangsúlyozott bölcsész-társadalomtudományi háttér ugyanis arra enged következtetni, hogy hallgatói csoportosulások szponzorálják országunk szócsöveit, hogy emeljék ki a diplomás minőséget, amivel nyilvánvalóan csak az lehet a céljuk, hogy imígyen hívják fel az ország vezetőinek és polgárainak szíves figyelmét a hallgatók egyre sanyarúbb sorsára.

Mert ne feledkezzünk meg a további hallgatói relevanciákról sem: egy ügyvédjelöltnél szállásolták el a zsákmányt, akinek csak a másnapi híradásokat hallva vált gyanússá a kis pénzescsomag. És milyen világ az, kérem tisztelettel, ahol a szerencsétlen diplomásnak már az orvos sem hiszi el, hogy diszkóba jár?! És rögtön rendőrt is hív, hogy szegény töri-szoc emberke lebukjon. Igen, kérem tisztelettel, én itt látom azt az elkeseredett próbálkozást, ahogyan a hallgatók mindent megtesznek annak érdekében, hogy elvegyék a kormány kedvét attól, hogy bevezesse a tandíjat. Hiszen látjuk már, mire is vezet, ha mégis bevezetik? Mi lesz ugyanis, ha már nem csak e két kitüntetett szak egyetemi polgárai rontanak neki pénzszállítóknak, hanem már a néprajzosok, pláne a filozófusok is hőzöngenek? És ki állítja meg majd az angolosokat, akik a többi modern filológussal szövetkezve majd egész hálózatot alakítanak ki? És mi lesz, ha majd ezek a különböző hallgatói érdekcsoportok elkezdenek rivalizálni? Ki vezeti le az altajisztika-esztétika meccset?

Egy hozzászólás a(z) “Értelmiségi rablók” című bejegyzéshez

  1. jó…
    :O))))

    de lehet még más magyarázat is: épp most kezdtem olvasni Ilja Sztogoff: Kamikáze c. regényét: itt egy fiatal író áll be bankrablónak – mert a titkosrendőrség beépíti egy harcos anarchista csoportba és velük kell mennie bakot rabolni is..
    ki tudja?
    😛

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.