Egyenesben az Encounters

Tegnap leadtuk a könyv szövegét, és előzetesen megtudtuk, hogy ha minden igaz, akkor 2000 forint alatt lesz az ára, ami nagyon jó hír tekintettel arra, hogy tankönyv. Elég rémisztő viszont az a tendencia, hogy a könyv árától függetlenül dívik a fénymásolt példányok vég nélküli sokszorosítása – erre az egyetem környékén több fénymásoló szalon is szakosodott már: állítólag kisebb könyvtáraik vannak, és egyszerűen leemelik a polcról a fénymásolni kívánt kötetet, és már köpi is a gép a másolatokat. Sokan azt sem mérik fel, hogy a fénymásolt példány alig lesz olcsóbb a könyvnél – és míg utóbbit nem dobja ki, előbbi nagy valószínűséggel a kukában végzi a tanulmányok bevégeztével. Egy icipici gondolkodással tehát már csak saját zsebének komolyan vételével is inkább a könyvre kellene voksolni…

Pláne annak fényében, hogy miért is készült el ez a könyv. Nem szórakozásból írtuk ugyanis, és mivel mindkettőnknek van más projektje, nem is a publikációs lista duzzasztására (még ha tagadhatatlanul ott is jó pont persze). Röviden a háttér – csak itt, csak most, csak Nektek… 🙂 Amikor először hirdettük meg másod-harmadéveseknek a Film Theories c. előadást, akkor egy olyan átfogó kurzust alakítottunk ki, amely becsületesen végigtrappol a filmelmélet történetén, és szépen bemutatja, melyik elméleti trend hogyan látja a filmet, mit tud vele kezdeni. Ehhez egy számunkra nagyon is hozzáférhető bevezető könyvet választottunk alapolvasmány gyanánt – ez képezte az előadások fő csapásvonalát is. Igen ám, de amit mi könnyű, bevezető szövegnek gondoltunk, arról a hallgatók sorozatosan panaszkodtak, hogy bizony nehéz megérteni. Ahogy mi elmagyaráztuk és kifejtettük az egyes részeket az előadások során, azt viszont értették (végig telve is volt a terem egyébként, még ha természetesen voltak is létszámbeli ingadozások).

Ekkor határoztuk el, hogy akkor mi magunk fogunk neki egy bevezető tankönyv megírásának, ami remélhetőleg sokkal hozzáférhetőbb lesz a hallgatók számára, de minden fontos elméleti irányzat benne lesz, ráadásul példákkal megtűzdelve, hogy még érthetőbb legyen, miről is beszélünk. Ennek fényében kimondható, hogy a könyv a hallgatók miatt készült, a hallgatóknak készült, a hallgatókért készült. Munka, család, egyéb elfoglaltások mellett illetve kárára. Ezek után, ha valaki, aki a kurzusra jelentkezik, és fénymásolgatja a könyvet, igazából saját magát köpi szemen, arról nem is beszélve, hogy finoman szólva is tojik arra, hogy miatta íródott a könyv, az ő pénztárcájára lesz szabva az ára (könyörgöm, lehet még kétezer forint alatt új szakkönyvet kapni?), és egyszerűen meglopja mind a szerzőket, mind a kiadót. És magát is. Mert kiadja a fénymásolatra a – teszem azt – 300 forinttal kisebb összeget, majd a kurzus bevégeztével kidobja az egészet… Vagyis kidobott pénz. Akkor inkább ivott volna 3-4 korsó sört…

Mi nagyon bízunk a könyv sikerében, akinek rálátása volt arra, hogy mi folyik kis “műhelyünkben”, az tudja, hogy megfeszített tempóban és sokszoros átírással készült a szöveg, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle, és azt is nagyon jól tudja, hogy minden egyes szó annak égisze alatt került bele a könyvbe, hogy a BA hallgatók biztosan megértsék. Nagyjából a tanév kezdetére prognosztizálható a könyv megjelenése – akkor kiderül, mi lesz a sorsa a “piacon”, főleg annak fényében, hogy a tavaszi félévben mindenbizonnyal ismét bekerül a menübe a Film Theories kurzus, ami már egészen biztos, hogy az új könyvre fog épülni. Mi nagyon drukkolunk.

6 hozzászólás a(z) “Egyenesben az Encounters” című bejegyzéshez

 1. Gratulálok a könyvhöz:)

  “Sokan azt sem mérik fel, hogy a fénymásolt példány alig lesz olcsóbb a könyvnél” – az esetek elég nagy többségében ez sajnos nem igaz. A legtöbb tankönyv azért nem 2000 forint alatti áron kapható, de még olyanból is sok van, amit ennek duplája körül sem kapsz meg. Ha mondjuk 300 oldalas egy könyv, akkor az megvan már 1800 forintból. Mikor kapsz 300 oldalas tankönyvet 1800 forintért?
  A másik dolog meg az, hogy sajnos a szakok legtöbbjén (legalábbis a BTK-n), most ne menjünk bele, hogy miért, nagyon sok a hallgatók számára érdektelen kurzussal van teletömködve a tanterv. Tehát ha már akár 1500 helyett 900-ért lefénymásolnak neki valamit, akkor megéri, mert a vizsga után már úgysem venné hasznát / nem érdekli.

 2. Mi anno viszonylag keveset fénymásoltunk, mert a könyvtárban ülve ki tudtuk jegyzetelni az érdektelen kurzusok érdektelen anyagait. Érdektelen dolgoknál ugyanis még a fénymásolatra is sajnáltuk a pénzt… Ha az érdektelen fénymásolatokra van pénze a hallgatónak, akkor könyvre is lehetne… Egyébként mára néhány érdektelen dologról kiderült, hogy nem az… Ágy megy ez.

 3. Jó, oké, az utóbbi igaz.

  Viszont ha otthon akar olvasni, akkor olcsóbb akkor is a dolog, ha 1500 helyett 900. (Az a bizonyos korsó sör, ugye..:) )

  Az pedig nem elvárható, hogy félévenkénti 15 kurzus könyveit, ami mondjuk barátságos számítással is 40 ezer forint, megvegye mindenki az 5000 forintos jegyzettámogatásából.

 4. Isten ments, hogy “elvárjak” bármit is, vagy akár presszionáljam a hallgatókat, hogy vegyék csak a könyveket. Arra való a könyvtár, hogy mondjuk egy nyelvészetre specializálódó hallgató, akinek fel kell vennie mondjuk a filmes kurzust, az olvassa a könyvet ott. De aki például filmből írja a szakdolgozatát, az lehetőleg ne fénymásolatból okítsa magát, hanem esetleg a könyvből. Mert ő meg a nyelvészeti könyvet nem veszi meg, és fénymásolatra sem pazarolja a drága forintjait, hanem könyvtárazik. Vagy a könyvtár és a jegyzetelés ma már nem divat?

  Továbbra is fenntartom a bejegyzésben írottakat: szerintem lopás, ha a könyvet egy az egyben lefénymásolják, pláne nagy példányszámban. Pláne ha – áttételesen – hallgatói “kérésre” készül egy könyv… meg egyébként is.

 5. Miért lenne divat könyvtárban ülve jegyzetelni, ha a fénymásolatot (de akár a könyvet is) otthon vagy akárhol, ahol éppen van időd, ott is olvashatod?

  Igen, ebben egyetértünk ám: lopás. A szerzőtől, de leginkább a kiadótól meg pofátlanság az ár. A 2000 alatti nem. A 4000 már az. Nyilván van kivétel, mert ha olyan a minőség kívülről és belülről is, akkor szívesebben költesz rá. Csak ez egyre ritkább, úgy veszem észre. Vagy ha korábban még ennél is ritkább volt, akkor most simán csak ritka:)

  Harmadrészt megint oda jutok vissza (bekattantam?), hogy ha nem lenne egy átlag tanterv teletűzdelve olyan kurzusokkal, amik csak azért kerültek bele, mert az oktatónak kell az állás, a tantervbe meg kell még x kreditet találni a törvényi szabályozás miatt, akkor talán nem lenne sok hallgatóban az az érzés, hogy a fele könyvet feleslegesen veszi/venné meg.

 6. Ha valaki filmszakos, attól szerintem is elvárható, hogy megvegye a könyvet, főleg, ha az relatíve ilyen kedvező áron kapható/lesz kapható. Egy ideális világban mindenki megvenné, de egy ideális világban nem 5000 pénz lenne egy fél évre a jegyzettámogatás és nem csak a TIK jegyzetboltjában lehetne levásárolni…

  Egyébként meg a lopás résszel teljesen egyetértek. Megannyi munka és erőbedobás meg türelem és kitartás sajnos ritkán térül meg értékelhető összegben. Gondolok itt a szakirodalmakra, és kevésbé olyanokra, akiknek a neve mondjuk J. K. Rowling. Bár ha igazak a pletykák, most már az ő szellemi gyermekét is sikerült felpakolgatni a világhálóra… ami ha lehet, még nagyobb galádság.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.