Eeebuntu szárnypróbálgatások

Már rég elhatároztam, főleg olyankor, amikor valami galiba van az XP-immel, hogy kipróbálok valami alternatívát operációs rendszer tekintetében, de valahogy nem akart összejönni, mert vagy túl sokat kellett volna állítani a rendszeren ahhoz, hogy olyan feladatokra használható legyen, amelyek számomra mindennaposak, vagy egyszerűen már telepíteni sem lehetett, vagy telepítést követően derült ki, hogy használhatatlan. Amióta megvan a kis EeePc-m, azóta bátrabban kísérletezgetek, így már minimum másodszor futottam neki nemrég az Ubuntu telepítésének – egy baj volt csak: sem a hanggal nem tudtam/tudott mit kezdeni, sem a wifivel. Találtam rá néhány linket, de onnantól kezdve nem is volt szimpatikus, hogy bizony az XP felületéről lehetett megoldásokat installálni. Aztán valamelyik nap ráakadtam egy olyan Ubuntu disztribúcióra, amelyiket kifejezetten a netbookokra készítettek, így automatikusan felismeri a jellegzetesen netbookos konfigurációkat – Eeebuntu az operációs rendszer becses neve, és mindjárt három verzióban (Standard, NetBook Remix, Base) is beszerezhető (természetesen ingyen és bérmentve). És lőn: amit a terjesztők (némelyikük core Ubuntu-fejlesztő egyébként) ígértek, az úgy is van, működik minden hibátlanul!

Sosem voltam megrögzött Windows-fan, de ettől függetlenül az XP-vel jóban vagyunk, csak ritkán veszekszünk (bár olykor igen hevesen), kiismertük egymást, ráadásul az otthoni és a munkahelyi gépeken is vele dolgozom/tam, így nagyon nem volt alternatívám arra nézvést, hogy más OS-t is nyüstöljek: amikor pedig elhatároztam, hogy márpedig mégis mást is kipróbálok, akkor valahogy nem akart működni semmi – így váratott magára a dolog. Az Eeebuntu viszont olyan problémamentesen, barátságosan és gyorsan települt, hogy nem hittem a szememnek. Egyből felismert mindent, a wifire is rögtön felment, és olyan sok beállítási lehetőséggel ajándékozott meg, amiről nem is álmodtam volna. Ráadásul vizuális eye-candy tekintetében sem megvetendő, amikor egy ilyen asztalkép fogadja az embert:

Eeebuntu desktop

Mindemellett mac-feelinges animált blakok, ikonok, stb., és persze alapcsomagban a szokásos nyílt forráskódú dolgok (bár nem igazán értem, az OpenOffice miért 2.4-es, amikor már egy ideje kint a 3.0-s), szóval minden szép és jó. Persze sokat kell még bányásznom ahhoz, hogy mindent értsek és használni tudjak, de a netbookra szabott Ubuntu már néhány óra alatt is bizonyította, hogy igenis komoly alternatívája az XP-nek, ami számomra azért nagyszerű hír, mert megnyugtat a tudat, hogy bármi problémám adódna “ablakilag”, azonnal van váltási lehetőség, ráadásul nem kell túl sok kompromisszumot kötnöm.

Sikerült megoldani a problémát, és persze jóval egyszerűbb, mint amit előzőleg gondoltam… Az Ubuntu fórumán talált leírásból én csak a 2. lépésig próbáltam, de már így is szembetűnő javulást értem el!

Egy dolog zavar azonban, de – most, hogy ismét az XP-t bootoltam, rájöttem, hogy – az nagyon: sajnos nem megy az anti-aliasing, ami szegény látószervemet borzasztóan idegesíti. Lehet mondani, hogy majd megszokjaa az ember, de erre csak azt mondom, nem, nem és nem! Eleget terhelem a szemem, nincs szükségem még arra, hogy így-úgy renderelt betűkkel fájdítsam. (Persze ha valaki Ubuntu-fan, és tud megoldást, gyorsan szóljon, hálám örökké üldözni fogja…!) Hirtelen ennyi, aztán még elképzelhető, hogy részletesebben is beszámolok a tapasztalatokról, mert a tesztelgetést nem adom fel, sőt! Ötletekkel, javaslatokkal pedig nyugodtan bombázzatok!

9 hozzászólás a(z) “Eeebuntu szárnypróbálgatások” című bejegyzéshez

 1. ezen a Buntu-cuccon mennyire fut megbízhatóan mondjuk a temérdek Adobe cucc és társai?

 2. Amennyire én tudom, nem futnak rajta az Adobe programok… fotosop biztos, hogy nem, az nekem is fáj, mert azért a Gimp nekem nem az igazi… pdf-et meg amúgy sem adobe-val olvasok…

 3. Kellemetlen…kár, hogy nem túl homogén az Adobe-lista…Nade eccer. A Gimp az voltaképp nem lenne olyan rossz, ha nem lennék shop-párti. 🙂 Kicsit olyan, mint amikor firss a windows, és még csak paint van rajta:D Amolyan vígasz:P

 4. Valószínűleg azért lehet 2.4-es OpenOffice a csomagban, mert stabilabban fut, vagy (és erre tippelnék) a release cycle nem esik egybe az oOo frissítésével. (Nekem nyáron Ubuntu 8.04 alatt volt egy kis kavarom amiatt, hogy még a Firefox 3 előtti release volt benn alapból, és mikor ráhúztam a 3-at, kicsit megkavarta.)

  Amúgy – ha jól tudom – ott van még alternatívának az Easy Peasy Linux is (szintén Ubuntu alapú, és ha jól láttam a feautre listet oOo 3-mal szerelt). Documentation: http://www.ubuntu-eee.com/wiki/index.php5?title=Main_Page
  “Instant get”: http://www.geteasypeasy.com/

  És akkor mára is megvolt az evangelizáció.

 5. Hali!

  Nekem Vista Ultimate-em van és szívom vele a fogam rendesen. Én is szeretnék egy Ubuntut mellé, de hogyan csináljam meg, hogy bootoláskor választhassak? Elég neki kb. 15 giga hely? Melyik verziót ajánljátok?

 6. @Shawn Valentine: szerintem elég neki (valamiért a 10GB rémlik, de nem tudnám megmondani, miért). Ha partícionálva van a disked, akkor szépen a vistamentes partícióra telepítheted (a live cd-t kipróbálni először azért, hogy minden rendben legyen), és kész. Nekem nagyon bejön az Ubuntu, de még mindig zavar a font rendering… a többivel már megbarátkoztam – bizonyos dolgokban felhasználóbarátabb, mint a windows… 🙂

  @matyusimre: igen szemezgettem az easypeasy-vel is (korábban ubuntu-eee), de nem tetszik a netbook remix felület – ezért nem próbáltam az eeebuntu hasonló verzióját sem. Ha menne a font rendering rendesen, akkor tuti lenne az evangelizáció 🙂

 7. @Shawn Valentine: a hivatalos álláspont szerint a minimum HDD igény 4GB, de 6 azért nem árt. A legbiztosabb ha ehhez még hozzászámolsz kb. kétszer annyi swap területet, amennyi a RAM, és akkor ki is jön a 10GB, ami viszont szép. Én emlékeim szerint 15GB-t adtam neki (amíg volt), és szépen elcsörömpölt. Mindenképpen ajánlott dual módban (Windows mellett) feltenni, mert az ismeretlenből belerepülni azért nem mindig kellemes (viszont izgalmas). Amúgy a telepítéskor a GRUB nevű boot manager átveszi a hatalmat, és szépen megjegyzi, hogy van már egy op.rendszered, úgyhogy minden indításnál megkérdezi, hogy melyiket szeretnéd bootolni, kedves gazdám? (Where do you want to go today? – LOL.)
  Amúgy pedig nyugodtan nézz körül az Ubuntu oldalain, fórumain – szépen le van vezetve a telepítés is (itt: http://ubuntu.hu/dokumentacio).

  @Dragon Z: valamiért úgy rémlik, hogy az Easypeasy-nek van desktop mode-ja is, ami kb. hagyományos Gnome desktop. Persze lehet, hogy már keveredik a fejemben. (Végül hogy sikerült a font renderelés?)

 8. A telepítésnél lehet variálni azzaal, hogy a swap pl. hova kerüljön, és ha van az embernek egy plusz memóriakártyája, akkor egész jól el lehet osztani a dolgokat úgy, hogy szépen fusson minden. Mivel az eeebuntu-t kifejezetten a 4GB háttértárolós eeePC-kre találták ki elsősorban, így szerintem nem okoz gondot a telepítése (Zsolt már installálta, és szépen, gyorsan fut a hírek szerint. Mármint az OS).

  Az Easypeasy-vel még nem kezdtem ki, bár azóta láttam, hogy valóban át lehet váltani a menükezelőben sima desktop módra is. A font renderelés félig siker – olvashatóvá sikerült tenni mindent, kivéve az Open Office dolgait azzal, hogy a Control Centerben (bocs, az angol verzió megy liveCD módban) az Appearance-ben a fontoknál a subpixel smoothing-ot bekapcsoltam, aztán a Details-ben a hintinget strong-ra állítottam. Böngészni már szépen lehet, de azért nem ClearType… Viszont ez már megszokható szerintem. Főleg, ha jön a Chrome is linuxra 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.