Doktor Google

Múlt csütörtökön olvastam a TIME magazinban Dr. Scott Haig kissé cinikus cikkét arról, hogy milyen is az, amikor a Google-on edzett beteg betoppan a rendelőbe, és előadja, milyen problémái vannak, milyen lehetséges terápiákat vehetnek figyelembe, stb. Piszok irritáló, mondja a jó magánorvosi paraxissal rendelkező szakember egy meglehetősen extrém eset leírásában. Amire a nyilvánvalóan kitűnő orvos nem tér ki, az pont az lenne, ami egy orvosnak a feladata: a tüneteket figyelembe véve megkeresni a kiváltó okokat.

Szögezzük le rögtön: hihetetlen mennyiségű hülyeség található a neten, és ebből rendesen merítenek a keresőmotorok a találati lista elkészítésekor. Talán azért mégsem a kereső a hibás, de erre most nem szeretnék időt vesztegetni. Hiszen a nyilvánvalóan félrevezető információk mellett rengeteg hasznos oldal is megjelenik, ellenőrzött információval, szakmai megalapozottsággal – és itt természetesen nem csak az orvostudományi kérdésekről van szó. A felhasználó egy idő után persze “megtanul” keresni: az információ szűrését már a keresőszavak kiválasztásánál kezdi, majd a rövid leírások alapján is egyre hatékonyabban selejtez, mígnem megtalálja azt a néhány linket, amelyek relevánsak az adott információ hiányának pótlásában.

tegye fel a kezét az, akinek valaha rendesen elmagyarázták a zárójelentését vagy akárcsak a laboreredményét!

A jó Haig doktort ez azonban kicsit zavarja: szerinte nem túl jó dolog, hogy túlinformált betegek lepik el a rendelőjét, és okosabbnak hiszik magukat az összegooglezott tudásukkal, mint ő több évtizednyi praxissal a háta mögött. Haig doktor egy valamit nem vesz figyelembe: ahhoz, hogy a beteg gondolkodás nélkül a keresőmotorokhoz forduljon, nagyban hozzájárul saját hozzáállásával. Ugyanis – sajnos ezt mostanság több közeli forrásból is volt alkalmam megtapasztalni – az orvos egyáltalán nem érzi szükségesnek a beteg alapos tájékoztatását. Sőt, ha a beteg kérdezősködni kezd, félinformációkkal traktálja, vagy egyszerűen hümmögésbe vált (no persze nagy-nagy tisztelet a kivételnek!). Ugyan tegye fel a kezét az, akinek valaha rendesen elmagyarázták a zárójelentését vagy akárcsak a laboreredményét!

Mit csinál a beteg, ha nem élhet egyik alapvető jogával, mely a saját egészségügyi állapotáról való tájékoztatásról szól? Nem nehéz kifürkészni: nekilát felkeresni Google doktort, hátha ott megtudja, mi a baja… Persze, hogy soha az életben nem fog tökéletes magyarázatot találni, hiszen soha nem a saját leleteit látja megmagyarázva. És persze, hogy a megszerzett információval bombázza a szerencsétlen Haig-féléket, akik ezt irritálónak fogják találni, mondván, nehogy már megmondják nekik, mi a dolguk (és még a latin megnevezések kiejtésében is bizonytalankodnak, nyafogja Haig – mondja egy amerikai, már bocsánat, de hallotta már valaki, hogy ejtik arrafelé a szabatos latint?).

Ha az orvos nem szeretne állandó konfrontációba keveredni Dr. Google-lal, és nem szeretne irritáló páciensekkel bajlódni, akik minden szimptómára legalább hat lehetséges okot sorolnak kapásból (ebből háromra még az URL címet is kívülről fújják), akkor talán tájékoztatni kellene a kedves beteget. Biztos nagyon fárasztó út, de talán kevesebb félreértést, és nagyobb mértékű együttműködést szül – a bizalomról nem is beszélve.

2 hozzászólás a(z) “Doktor Google” című bejegyzéshez

  1. Meg kell hagyni, érdekes téma! Sajnos igaz, hogy a kedves orvosok nem igen magyarázzák el, hogy mi is a gond, mitől fáj a jobb vesém északkeleti fele :)Viszont nem tudom, ha erre szükség van, egészen addig, amíg a javasolt kezelés után rendeződik az egészségügyi helyzetem.
    A Google hasznos társ tud lenni egy étel elkészítésénél, de nem hiszem, hogy szerencsés dolog az interneten megkeresni a bajunkra a vényt!

  2. Persze, hogy nem szerencsés! Sőt! Magunkat sokkoljuk mindennel, amit találunk a neten, és úgy véljük, hogy nekünk is éppen ez a bajunk. Holott nyilván az aktuális diagnózis mondaná meg, pontosan mi a nyavajánk. Viszont ha az orvos nem tájékoztat, akkor marad Dr. Google… Én a legapróbb megfázásnál is szeretném tudni, hogy pontosan mi is az – főleg, mielőtt valamilyen gyógyszert felírnak. Manapság sokszor még az is meglepő, hogy a gyógyszerérzékenységre, -allergiára rákérdeznek…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.