Digitalizált bölcsészet

Lev Manovich A napokban jelent meg a HPCwire interjúja Lev Manovich-csal, aminek apropója az egyre inkább előtérbe kerülő új kutatási ág, amit rengeteg trendi kifejezés – kulturális analitika, digitális elmélet, digitális kultúra, szoftver kultúra – igyekszik körülírni, de a lényege a kulturális folyamatok elemzési lehetőségeinek felkutatása, kidolgozása és módszertanának felállítása. Hagyományosan a bölcsész stúdiumok minimum ferde szemmel néznek a digitalizált világra, legalábbis sokan így vélik (én egyébként meglepően kevés olyan bölcsészt ismerek, akit intimidálna mondjuk az internet), hiszen – mint azt Manovich vallja – a bölcsészek a “múlt kultúráját” szétválasztják a jelentől és így tanulmányozzák azokat. A jelen olyan lehetőségeket kínál azonban, amit szerinte kár lenne kihagyni: soha a történelemben nem volt ekkora esélyünk pontosan megfigyelni, hogyan generálódnak mindennemű tartalmak, hogyan jutnak el a fogyasztókig, és milyen felhasználói szokások keretezik az egész folyamatot.

A kulturális analitika a következő nagy dobás talán a kulturális stúdiumokat (cultural studies) követően – ha úgy tetszik, akkor egy digitalizált, még inkább pragmatikus orientáltságú formája, amelyben nem elsősorban a kulturális termékekre/tárgyakra helyeződik a kutatás hangsúlya, hanem sokkal inkább a folyamatok, trendek nyomon követésére – és prognosztizálására. A UCLA a világon egyedülálló módon hihetetlen erőfeszítéseket tesz az új tudományág beindítására (értsd: eszméletlen mennyiségű anyagi és erkölcsi támogatást nyújt), aminek azért egyre inkább vannak kézzel fogható eredményei is. Íme egy rövid videó arról, hogyan is képzelik el Manovich-ék a kulturális adatok begyűjtését, feldolgozását, prezentálását, és elemzését (bocs a hangminőségért…):

Nem árulok el nagy titkot, hogy a szeptemberben kezdődő félévre meghirdetett Digitized Culture című kurzus ebbe az irányba mozdul a múlt félévi Digital Theory alapozását követően: kifejezetten az a cél, hogy a szoftver által vezérelt kulturális termés milyen változásokat indukál bennünk, felhasználási szokásainkban, és hogy mi magunk hogyan változtatjuk-gazdagítjuk kultúráinkat ennek hatására. Bölcsészet ez, csak 21. századi 🙂

Egy hozzászólás a(z) “Digitalizált bölcsészet” című bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.