Csokoládé és 3D

Ha valaki ismer, tudja, hogy nálam a csoki 70%-os kakaótartalomnál kezdődik. Nem sznobságból, hanem mert egyszerűen az ilyen tartalommal rendelkező ízt szeretem, és már gyerekkoromban is jobban bejött az étcsokiból készült mikulás, mint a tejcsokis. Nemrég bukkantam rá a TCHO (ejtsd: “csó”) csokoládé gyárról készült BoingBoing TV-s sorozatra, amiben ezt a különleges, San Francisco-i céget mutatják be – merthogy nem egy “hétköznapi” csokigyárról van ám szó. Az elkötelezettségükből és a szakértelemből, valamint a hihetetlen szenvedélyből és lelkesedésből úgy tűnik, nagyon frankó csokik készülnek arrafelé (csak sajna egyelőre az USA csokimajszolói részesülhetnek a mannából…), és amíg átérnek hozzánk is, talán érdekes/érdemes bepillantani, mi is folyik ott (a csokimasszán túl). Nem sokszor látni ilyen gyárlátogatást: a jövőbe tekintő gépezet hatékonyságnövelő projektjében már a 3D-vé modellált, valósidejű megfigyelőrendszer is ott villog. Csoki és csúcstechnika a hedonizmusért: előre!

Az első rész tulajdonképpen arról szól, mi is szükségeltetik egy kitűnő, magas minőségű csokoládé előállításához. Nem nehéz persze kitalálni: minőségi kakaóbab. És akkor jönnek a finom kis trükkök:

A második részben jön egy kis érdekesség: bepillantást nyerhetünk a gyár technológiájába, ami egyszerre futurista (naná, a NASA-tól nyúltak néhány dolgot) és furcsán géemkás (ha valaki még tudja, mi az). Csakhogy, a TCHO-nál a csúcstechnika már erőteljesen begyűrűzött, mégpedig olyannyira, hogy a mindenütt jelenlévő kamerák élőképeit egy szoftver 3D-s valósidejű modellé varázsolja, vagyis a főnök még akkor is be tud – még ha csak virtuálisan is – sétálni a munkagépek közé, ha a világ másik pontján bóklászik éppen. Itt találkozik a csoki és a digitális kultúra.

És ez még nem minden, lesz még 3. rész is állítólag!

2 hozzászólás a(z) “Csokoládé és 3D” című bejegyzéshez

  1. Ezt a csokit mindenképp megkóstolom (remélhetőleg hamarosan.. 🙂 Én is az extrasokkakaóttartalmazó-csokiszerelmesek klubjába tartozom 🙂

  2. Sajnos azok közé a népek közé tartozom, akik nagyon erőteljesen képesek fókuszálni az élet olyan elemeire, mint az “étel”…vagy a “jó étel”. Az ilyen igazi csokira húzó csokik láttán megállok ott, ahol éppen vagyok, nyitott szájjal merengek a távolba, és nem hatnak rám a külvilág impulzusai.. /Homer-style/

    Ajánlom mindenkinek szeretettel az igazi angol Fudge cake-et…Nem supermarket-style..
    Olyan csokis, hogy szerintem túlléppi a 145%-os csokitartalmat is. A képlet egyszerű: Beleharapsz, s a koponyád hátuljában érzel valami furcsát…“Megüt a csoki” -> nem vicc!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.