Címkék, pepecselés, javítgatás, bővítés

Biztos, hogy mehetne még a címbéli lista egy kicsit tovább, már ami a DragonWeb-et illeti. Szép lassan, lépésenként bár, de megállíthatatlanul alakulgat a webhely: néhol csak apróbb vizuális megjelenési változásokat lehet észrevenni, máshol új dolgok jelennek meg. Így megy ez – bárki megmondhatja, ha az ember egyszer rájön, mit és hol lehet farigcsálni, onnantól kezdve nincs megállás. A külsőségekről talán kevéssé érdemes csacsogni, hiszen látható… Geekeknek: a jobb oldalon átrendeztem az oldalsávot, a javascript alapú menüt CSS alapú “sliding doors” technika váltotta; a tartalmi rész szélesebb lett és “grid”-es beütést kapott; az űrlapok is stílust kaptak; a videók immáron vizuálisan is jobban elkülönülnek a tartalomtól; és végre itt vannak a nagyon-nagyon webkettes címkék.

Hogy mi az értelme? Tegnap éreztem úgy, hogy a kategóriák kicsit leszűkítik és sok esetben nem is fedik le, nem utalnak rendesen a tartalomra illetőleg a témára. Mivel egyre több helyen én is előszeretettel címkézek (pl. linkgyűjtés közben), így adta magát a nagyszerű megoldás: applikáljunk címkéket is az egyes bejegyzésekhez! A WordPress ugyebár alapból tudja már, a Textpattern esetében nem voltam biztos a számomra megfelelő megoldás kiötlésében (az új WordPress verzió közelsége meg is lebegtette a váltás lehetőségét) – de, mint megannyiszor, mégis sikerült, ráadásul egyszerűbben, mint eleinte gondoltam.

Megmaradnak a kategóriák, amelyek tematikai struktúrát adnak a bejegyzéseknek, viszont megjelennek a címkék, amik a konkrét tartalmi elemekre vonatkoznak. Most például a “blog” kategóriájába írom a bejegyzést, minthogy a blog témakörbe illeszthető. A címkék között azonban ott szerepelnek a “wordpress”, “textpattern”, “css”, “webhely” szavak is, mert ezek konkrétan szerepelnek a tartalomban. A címke használatával tehát sokkal konkrétabb információra lehet következtetni és keresni, mint a nagyobb témát jelző kategóriák segítségével. Hát, egyelőre ennyi.