Bond vagy Bourne?

James Bond Megmondom őszintén, az előzetes beszámolók alapján sokkal rosszabbra számítottam James Bond legújabb kalandját illetően, de azért annyira nem volt vészes. Nem azt mondom, hogy mégegyszer meg kellene néznem, annyira elragadó munka, de egyszer végig lehett ülni a pergősre vágott filmet. A történet sem lett bugyutább vagy hihetetlenebb, mint eddig átlagban, bár a világ leigázására készülő főgonoszok egyre kevésbé tűnnek egyéniségeknek (ez pedig csupán azért baj, mert akkor ne is várjuk, hogy hozzájuk viszonyítva hősünk olyannyira elragadóan karakteressé tudna válni). Daniel Craig szerencsére nagyszerű színész, és megbízhatóan hozza a rábízott feladatot, csak akkor válik kissé hiteltelenné az egész, amikor James Bond hirtelen rájön, hogy lakozik benne valahol egy Jason Bourne, és már nagyon ki akar törni belőle. Néhány jelenetben szinte képkockára megegyezően kopiztak akciókat, ablakból ablakba ugrálásokat, kameraállást és -mozgást, csak sajnos ami Bourne-nak jól áll, és elhiszem neki, azt sajnos Bond-nak nem feltétlenül.

És ami még feltétlenül hiányzott a jellegzetes bondos stílus mellett az a humor – na, itt nincs min vigyorogni, az biztos. Pedig ez kifejezetten csökkenti az élvezeti faktort, ugyanis nekem mindig az volt az érzésem, hogy a Bond-filmek részben azért működnek, mert nem veszik magukat túlságosan komolyan. A Bourne-trilógiát követően azonban úgy tűnik, a Bond-felelősök úgy gondolták, menni fog ez Őfelsége titkos ügynökének is: faarc, dagadó izmok, erő, erő, erő. Ébresztő! Nem működik sajnos. Craig jól láthatóan feszeng is néha Bond bőrében, de nem tudja menteni a figurát (pedig Paul Haggis-tól és Marc Forster-től azért többet várna az ember). Marad a látványos jeleneteket sorjázó, kontinenseken át folyó vágta, valamint a nagyszerűen elkészített vizuális háttér, ami egy felturbózott Microsoft Surface felület, de legalább jól átgondolt és kivitelezett vizuáliával megspékelve, egységes interfésszel mobilra is – kifejezetten jó volt látni a technikai és látványbéli következetességet (még Q nélkül is).

3 hozzászólás a(z) “Bond vagy Bourne?” című bejegyzéshez

  1. Daniel Craig egyébként jó színész, de valljuk be, hogy ez a szerep nem a színészi képességeit, maximum az állóképességét tette próbára.

    A film egyetlen poénja ragyogóan összefoglalja a filmet, és azt, hogy miért nem szeretem én:

    “Rázva vagy keverve?”
    “Maga most szórakozik velem? Csak töltse ki!”

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.