Böngésző háborgások

Most, hogy egy újabb oldalt sikerült elkészítenem (hamarosan lesz ám nagy bejelentés is), arra lettem figyelmes, hogy a megannyiszor ismételt lépések közül egy kimaradt – ráadásul nem is tudatosan, hanem szinte észrevétlenül, már-már természetes módon. Nem figyeltem a webhely felépítése közben, hogy vajon hogy fog viselkedni Internet Explorer 6 alatt. Rájöhettem volna persze, hogy valami megváltozott, hiszen a hajtépés maximum morgássá szelídült, amikor a szokásos böngészőkön vizsgáztattam az elkészült oldalakat dizájn és funkciók működése szempontjából, de csak most, Jeff Croft írását olvasva tudatosult bennem az, amiről nemrég igencsak nagy vita kerekedett: én ezek szerint már nem támogatom az MSIE6-ot és az azzal böngészőket. És itt meg is kell állni egy pillanatra, hiszen éppen a támogatás kifejezéssel van némi gond.

Amikor Dan Rubin bejelentette, hogy eddig és ne tovább, befejezte az MSIE6 támogatást, nem hajlandó egy majd’ minden szempontból használhatatlan, elhibázott, stb. böngésző miatt tízszer annyit dolgozni, mint amennyi egyébként szükséges lenne, valóságos orkánszerű flame söpört végig a webfejlesztők/dizájnerek/sitebuilderek körében, és mindenki nagyban helyeselt, hozzátéve persze, hogy nem lehet csak ennyivel elintézni a dolgot, hiszen nevezett förmedvény piaci jelenléte még mindig meglepően jelentős. És amíg a megrendelő az asztalra csap, hogy magyarázhat neki a kocka (értsd: geek) kivitelező, hogy ilyen-olyan böngészőkben csodásan működik minden, nála bizony szétesik az oldal, és nem működik minden, addig nehéz ügy csak úgy figyelmen kívül hagyni nevezett böngésző sajátságait egy-egy oldal elkészítésénél.

Amit Croft kifogásol, az valójában a megközelítés helytelen mivolta, hiszen szerinte

But doesn’t this whole idea of browser “support” kind of go against what Web Standards is all about in the first place? Because of the way we build sites (and by we, I mean me, Blue Flavor, and most readers of this site), our projects inherently “support” every browser, from Lynx to Mosaic 1.0 to Netscape to IE to Safari to the no-name browser on your crappy flip phone.

Vagyis nem támogatni kell az egyes böngészők diliflepnijét a webhely felépítése során, hanem a szabványoknak megfelelően kódolni, merthogy a szabvány ugyebár azért szabvány, hogy aszerint működjön webhelykészítő és böngésző egyaránt. Ez érthető is, és valóban ideális helyzet lenne, de ugye tudjuk, hogy még a szabványoknak megfelelő böngészők is eltérnek megjelenítés terén, nem beszélve arról, mi van, ha különböző operációs rendszerekről indulnak a szerencsétlenek. Na de azért amit az MSIE6 művel ugyebár böngészés terén, az talán ma, 2008-ban mégiscsak minimum problematikus.

Nathan Smith egyenesen felsorolja az MSIE6 problémáit (és sokra megoldást is ad), de a végén arra hivatkozik ő is, hogy ha már október 1-től, vagyis a mai naptól a 37signals sem vállal garanciát arra, hogy is fognak a szolgáltatásaik megjelenni és működni nevezett böngészőben, akkor talán szépen gyorsan ideje továbblépni minden kedves neten böngészgetőnek is. Vagyis ha már IE, akkor legyen minimum 7-es verzió – mindenki jobban jár egyébként is.

Különben pedig annyi böngésző van már a piacon, és ezek közül most nem is nagyon tudnék olyat említeni, ami ne lenne ingyenesen hozzáférhető, hogy valójában tényleg érthetetlen, miért ragaszkodnak emberek a döcögős régi kacatokhoz. A válasz persze nyilvánvaló: digitális kultúránkat tekintve meglehetősen elmaradottak vagyunk, sőt, igénytelenek, még akkor is, ha annyi figyelmeztetésről olvashatunk főáramvonalbéli sajtó orgánumok hasábjain internetes biztonság témakörében. Legalább a saját gépünkre vigyáznánk…

Ezek jutottak eszembe akkor, amikor fentebb említett irományok olvasgatása közben felötlött bennem, hogy elfeledkeztem egykori harcosunkról. Hát, ha már így esett, a világ élvonalával egy időben (bár nyilván nem hozzájuk hasonlítgatva önmagam és nem is szándékosan) azt kell mondanom, hogy az általam fenntartott oldalak mától nem támogatják a dinoszauruszt.

2 hozzászólás a(z) “Böngésző háborgások” című bejegyzéshez

  1. szerintem ilyenkor az a leghelyesebb, ha megnézed, hogy az oldal látogatóinak hány százaléka használja az adott (verziószámú) böngésző. ugyanis nem a szoftver fejlesztőjével szúrsz ki, ha nem alkalmazkodsz ahhoz (is), hanem az olvasók x százalékával. (főleg egy közfenntartású intézmény honlapjai esetében)

    a másik része meg nyilván az, hogy az emberek kb felétől el kellene venni a gépet, aztán ahogy az autóvezetést, a gép bekapcsolását is jogsihoz kötni.

  2. Nem is akarok én még a szoftver fejlesztőivel sem kiszúrni – meg hát lássuk be, köhög a bloha, nem is tudnék… Viszont mióta ingyenes frissítésként jön a 7-es, talán ideje lenne hagyni, hadd jöjjön. (És igen, egy közfenntartású – pláne adatforgalmat bonyolító, stb. – honlap esetén minden eshetőséget figyelembe kell venni, jogos!) Továbbá kompu-jogsit mindenkinek!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.