Blogszínház

Semmi új nincs már a blogban – mindenki ismeri, mindenki tudni véli, mi az, sőt, sokan használják is, és tulajdonképpen mindennapjaink szerves részévé váltak az ezzel-azzal foglalkozó személyes vagy éppen szakmai internetes naplók. Abból is lehet erre következtetni, hogy már nem saját létjogosultságát kell bizonygatnia ennek az online kifejezési formának (még akkor sem, ha Ákos még mindig nem érti, mi is ez, és mi az értelme), hanem elkezdi alakítgatni, kóstolgatni a kultúra más és más területeit. Vannak könyvek, amelyek blogokból készülnek, van már olyan is, hogy színdarab születik kvázi-blogon keresztül, a filmesek is előszeretettel fordulnak a blog felé, most pedig egy osztrák kezdeményezésből indult európai rendezvénysorozat érkezik Magyarországra: a blog the theatre.

Néha kicsit homályos, hogy most tulajdonképpen mi is az igazi elnevezés, merthogy az Örkény Színház honlapján a “blog the theatre” cím mellett a magyar hozzájárulás, a “blogvadász” is szerepel, viszont a projekt domain-je blogtheatre.net, ahol a fejléc a “BLOGTXT – Theaterfestival” címmel várja az érdeklődőt – de lépjünk túl a kezdeti konfúzión… A projekt célja és lényege,

hogy betekintést nyerjünk a projektben résztvevő országok (Olaszország, Lengyelország, Románia, Magyarország) internet-generációjának gondolkodásába, megtaláljuk és mélyebben tanulmányozzuk a közös érdeklÁµdési területeket csakúgy, mint a különbségeket, valamint az új európai területen jelentkező igényeket, szokásokat és a felmerülÁµ kérdéseket. Mindezt az internet médiumán keresztül fogjuk kommunikálni. Az elfogulatlan és nem-moderált, felhasználók által alkotott tartalom és a nyilvános hozzászólások tipikus Web 2.0 jellemzÁµk, melyeket az internetes közösség mindennap használ. Ezeken keresztül akarják megértetni magukat a nemzetek feletti közösséggel. Projektünkben erős szerepet kap a blogolás kreatív folyamata, melyet a színházi szövegalkotás és színpadraállítás tesz teljessé. Így döntjük le a színháztermek képzeletbeli (és valós) határait és nyitunk az internet határtalan, virtuális világa felé. Ezáltal elméletileg végtelen számú néző lehet tanúja a színházi előadásainknak bárhol a világon, a különböző nemzetek tagjai párbeszédet folytathatnak (például az általunk működtetett közös fórumon), megoszthatják a szövegekről, a darabokról alkotott véleményüket vagy akár személyes élményeiket. Ez az aktív részvételre épülő sokoldalú kulturális (kapcsolati)hálózat minden bizonnyal elÁµre fogja mozdítani az európai egységet úgy kulturális, mint társadalmi és politikai összefüggésben.

Szép cél, jó ötlet, bár az utolsó mondat szerintem kissé idealista, de sebaj. Azt viszont nem sikerült kideríteni, hogy a felolvasó est nóvuma miben rejlik: mert ha csak egy blogban publikált szövegfolyam felolvasása történik meg minimális variálással, akkor akár a Szomszédok-redux DVD összkiadásával is jobban járnánk. Pedig az első forduló – merthogy több is lesz – erről szól, vigyázat! Ezután jön azonban a kreatív rész, amin áll vagy bukik az egész prezentáció: a kiválasztott blogok szövegeinek színpadra alkalmazása. Na itt lényegül át a blog médiuma – ha van neki ilyesmije – a Bruce Wayne-Batman transzformációt vélhetőleg sokszorosával leköröző módon színházi adaptációvá, és akkor kiderül, hogy volt-e értelme az egész hacacárénak, és valóban teljesülhet a minimuma a kiírásban kellő elánnal beharangozott célnak. Részemről persze sok sikert a résztvevőknek, már csak azért is, mert adaptáció és intermedialitás szempontjából sem mellékes egy ilyen színfolt.

2 hozzászólás a(z) “Blogszínház” című bejegyzéshez

  1. szerintem zseniálisan sikerült az első. volt benne egy-két zökkenő, de a mérleg számomra egyértelműen pozitív.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.