Blog és politika

Érdekes megfigyelni, hogy az egyes kormányok, kormányzati szervek és különböző politikai erők mekkora erőfeszítéseket tesznek internetes megjelenésük jobbítása, fejlesztése érdekében, és főként persze, miként is teszik ezt. Mifelénk méregdrága és funkcióit tekintve nem éppen csúcsra járatott webhelyek épülgetnek, míg nálunk nyugatabbra a tendencia mintha érdekes fordulatot venne. Arrafelé ugyanis, és most a példa Nagy-Britannia, a webes megjelenés koordinálása erőteljesen nyit a webes felhasználók szokásainak szem előtt tartása közepette.

Így történhetett, hogy Gordon Brown miniszterelnök például a YouTube oldalán létrehozott videócsatornán tart kérdés-felelet fogadóórákat, vagy podcastokat ad ki a stáb, vagy ha valakinek kedve szottyan, akkor a Flickr képmegosztó szájton sasolhatja a legfrissebb képeket, de akár a csiripeket is követni lehet. És most jön a fricska: a nálunk bevett szokással ellentétben a 10 Downing Street webes alakulata nyílt forráskódú, ingyenes tartalomkezelőre építi az új honlapot, ami nem más, mint a WordPress!

A bejelentést Simon Dickson tette, aki egyébként is közel áll a csapathoz, és el is irányítja a látogatót a miniszterelnöki hivatal flickr képeihez, ahol már bepillantást nyerhetünk az új dizájnba.

A miniszterelnök honlapja ilyen (volt):

és ilyen lesz:

Jól látszik, hogy egy jóval egyszerűbb, hír-blogos dizájnra állnak át, amiben kiemelt szerepet játszik a videó és az ergonomikus, jól kialakított navigáció. Semmi sallang, rögtön látni, hová jutott a webvándor, és egyből el lehet érni a fontosnak ítélt információt.

És persze akkor itt a nagy kérdés: ha jobban megfigyeljük, akkor a brit miniszterelnök honlapja funkciógazdagságával messze felülmúlja például a nemrégiben nem kis vihart kavart Kormányszóvivői Hivatal honlapját – mégis, annak töredékéből ki tudták hozni. Vajon miért éri meg a briteknek az olcsó, ám 21. századnak megfelelő webhely, míg mi szinte küzdünk a drága, de alap funkciókkal is éppen csak rendelkező mutatványokhoz?

3 hozzászólás a(z) “Blog és politika” című bejegyzéshez

  1. Valószínű, hogy valami hasonló lehet – van a Revolution sablonnak már elég sok ingyenes hasonmása is. Azért egy kicsit gyászos színezetet vett a tipója az oldalnak – talán Brown miniszterelnök úr politikai jövőjét sejteti?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.