Beszűkülő tudományos kapcsolatrendszer?

NECS Konferencia: Lund Épp most olvasom az idén Svédországban megrendezésre kerülő NECS konferencia előzetes programját, és már meg sem lepődöm azon, hogy Magyarországról egyetlen egy előadó sem vesz részt előadással. Míg egyik oldalról az ember azt hallja, hogy megnyíltak a lehetőségek, és milyen fontos, hogy például az EU tagországaival közösen alakítsunk ki kutatócsoportokat, tudományos hálózatokat (tulajdonképpen a NECS is ennek egy működő példája), addig a helyzet a korábbiakhoz képest nem sokat változott. Annyiban mindenképpen, hogy egyre több konferenciáról van tudomásunk, és mivel általában véve a kutatási irányvonalaink megegyeznek azzal, ami most a világban megy, tudományos-kutatói felkészültségünk megengedné, hogy ott legyünk egy-egy ilyen rendezvényen, logikus lépésnek tűnne, hogy kapcsolatépítés és egyáltalán a megmutatkozás ürügyén valóban bekerüljünk a tudományos vérkeringésbe.

Csakhogy jelenleg még honi rendezvények költségeivel is problémák adódhatnak, nemhogy külföldiével. Mert míg sok esetben a tagsági díjakat átvállalja egy-egy intézmény, addig az utazás, szállás, nevezés, étkezés – nos ezek már nem férnek bele a szűkös költségvetésbe. Így marad az igényes publikáció – ám ez önmagában olyan mint a kitűnő termék: csak attól, hogy kitűnő, a kutya nem fogja szagolgatni sem. A konferencia ugyanis akár marketing eszköz is lehetne, ha kellőképpen fognánk fel, és persze ennek megfelelően lenne rá keret. Hiába vagyunk oltári okosak szűkebb pátriánkban, ha egyébként a világnak fogalma sincs arról, hogy létezünk. És mmivel egyre kevesebb pénz jut ilyesféle úri passziókra, egyre kevésbé vagyunk képesek eredményeket felmutatni. És ha kevesebb a megmutatkozás, a látható eredmény… és lehet folytatni a sort. A versenyalapú felsőoktatás sorvadása lebeghet rosszabb pillanatainkban szemünk előtt. Arról nem beszélve, hogy a kapcsolatrendszereink, amelyeket így vagy úgy sikerült beindítani, így kis valószínűséggel lesznek valós, működő hálózatok. Márpedig enélkül érvényesülni nem nagyon lesz lehetőségünk.

5 hozzászólás a(z) “Beszűkülő tudományos kapcsolatrendszer?” című bejegyzéshez

  1. Jo kivetel erre CRM ket kulfoldi “promoja” iden. Es az egyik right here in my new home town! Gosh I am so excited to have her here.

  2. Mhm, csak ha megnézed, eddigi pályafutása során hány külföldi konferencián vett részt úgy, hogy meegkapta a támogatást… és most sem konferenciára megy… csak…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.