Batman vírus

The Dark Knight Teljes gőzzel dübörög az új Batman epizód, a The Dark Knight bevezető kampánya, mégpedig erőteljes és ötletes vírusmarketing eszközökkel megspékelve. A kreatívok úgy tűnik, beleadtak apait-anyait, és iskolapéldáját mutatják be annak, ahogyan a közönséget már jóval a film bemutatója előtt tulajdonképpen belevarázsolják a film világába: hogy-ne-mondjam-csak a diegetikus valóságot kiterjesztik a mindennapi valóságra, ami tuti sikerrecept eleve, és ha nagyon akarom, elég kézenfekvő magyarázatokra lehet lelni a filmelmélet berkeiből.

Itt van mindjárt a mindennapok világát elibénk táró The Gotham Times, ami ugyebár Gotham City napilapja: szépen lapozható, nyilván releváns hírekkel, bár azért a tipográfián lett volna mit dolgozni. Ha valaki kevésbé újságpárti, akkor ott van a GCN (igen, CNN-analógia, még a logo is), ami hamarosan be fog indulni állítólag, és ontani fogja a hírműsorokat. Aztán ott van a Maiden Avenue Report (ami egyértelmű The Drudge Report átültetés, mégpedig tökéletes!), a kerületi ügyész választási kampányát bemutató Dana Worthington honlap, a Citizens for Batman (polgárok Batmanért) civil tömörülés, akik azért küzdenek, hogy szuperhősük nehogy börtönbe kerüljön, aztán a Gotham City áldozatainak szentelt alapítványi honlap is említést érdemel, és persze ott van még a Gotham City olasz és görög bevándorlói által alapított templom internetes megjelenése is – hogy teljes legyen a mindennapi élet területeinek médiaérzékeny lefedése. Mit lehet mondani? Így kell ezt csinálni!

5 hozzászólás a(z) “Batman vírus” című bejegyzéshez

  1. épp most csekkoltam a The Gotham Times-t és az a véleményem,hogy tényleg ez is hozzá kell ,hogy tartozzon egy új film előéletéhez. Azért megnézném,hogy itthon mostanság hogy birkóznának meg ezzel a feladattal.Lehet, hogy a Batman-marketing többe került,mint pl az Üvegtigris 1-2?

  2. Biztos, hogy többe kerül, de egy-egy ilyen weboldal létrehozása szerintem nem egészen a pénzről szól. Ez egy eddig kiaknázatlan, vagy legalábbis ilyen szinten fel nem futtatott ötletelés, aminek a hátterében inkább kreatív koponyák, mint óriási büdzsé áll. Ezt kellene megtanulni, nem mindig a pénz miatt sírni (ami nem azt jelenti persze, hogy pénz ne kellene akár egy ilyesféle kampány menedzseléséhez is – ne legyünk képmutatók…).

  3. Már megint a Jokeres Batman epizód! Már lassan a remake-et is remake-elik… Nem volt olyan régen azért a Burton-féle Batman 1…

  4. A Tim Burton féle Batman igazából nem az a Batman, akit megálmodtak annak idején Bill Finger bácsiék… Bár meg kell hagyni, hogy ez az új extra-extra-überwow Batman sem igazán az. A régiben igazából Burton kusza agytekervényeinek zseniális karakterábrázolásait látom, meg egyfajta hideg “batmanséget”. Ez az új Batman, (gondolok a nem is oly régi Batman: Begins-re, amit a magyarok “zseniálisan” Batman: kezdődik-re fordítottak) pedig arra gyúrt rá erősen, hogy erőteljes effectekkel teletűzdelt képkockákkal, viszonylag változatosnak mondható eseményköteggel, tartalmas sztorival megteremtsen egy csakazért-is-jobb-Batman-mint-az-előzőek filmet. Ez alapvetően nem baj, hiszen manapság már nehéz újat kitalálni, mert a nagy öregek már lelőttek minden “újat”. Csak kissé össze vagyok zavarodva a Joker terén, mert egy elég velős karakter, Jack Nicholson után furcsa lesz, a képregény után pedig annál is furább. Adott egy adag Batman film (sok-sok Batman-nel: Adam West, Michael Keaton, Val Kilmer, George Clooney), meg egy 2005-ös “hogyan is lett Bruce Wayne-ből Batman” című film, ami rendben van. És most, 2008-ban lesz egy “már tudjuk hogyan lett belőle Batman, de a kronológiai sorrendbe suvasszunk be még egy filmet, és akkor fokozzuk még egy izmos főgonosszal, hogy legyen zúgolódás” című egyed. Kíváncsian várjuk, hogy a sok IDENÉZZ, BATMAN!-reklám mögött mi is lesz valójában. Azt már tudjuk, hogy Christian Bale állkapcsa és járomcsontja tökéletesen beleillik az originál Batman-imidzsbe. 🙂

  5. Batman-al az a gond, hogy sok arca van neki (és most elég erős deja vu fogott el :D) és mindegyik rendező kiválaszotta a neki legjobban tetszőt. Burton inkább a “darkosabb”, gótikusabb Batman-t fogta meg (ó míly meglepő ;-), a többiek inkább a “camp”-esebb Adam West-es időkhöz nyúltak vissza (ugye, amit Clooney is mondott “Batman is not gay, but I made him so” vagy valami ilyesmi), míg Nolan (jé, míly meglepő megint) a noir-os, Frank Miller-es Batmant szedte elő (szerény véleményem szerint nem is rosszul). Habár aki jobban belekukkant a DC univerzumba az tudhatja ahány szerző/író/rajzoló annyi féle Batman. Habár ez nem csak rá igaz (pl. ennyi arca van Superman-nak és Wonder Woman-nek is, hogy csak az ismertebbeket említsem), ami néha elég sok kavart okozott és okoz ma is. A DC ezt okosan egy multiverzum létezésével magyarázza ami folyton megsemmisül, összeolvad, szétválik és újjá éled, ahogy a hősei is (elég egy ici-picit belekukkantani a “Crisis”-os történetekbe, amiből már a harmadik van előkészülőben). Aztán ez jó lehetőséget ad arra, hogy legyen egy “reboot” és újból elregéljék a fontosabb hősök eredetét, apróbb változtatásokkal. Jelen esetben most filmen is egy ilyen “reboot”-nak lehettünk/lehetünk szemtanúi, de ez kellett is, ahogy régebben a Frank Miller féle The Dark Knight Returns is kellett, hogy egy picit rendbe tegye és felrázza az eléggé elkallodó Batman szériát (hasonló cipőben jár az új Hulk mozi is). Csak az a kár, hogy a DC komolyabb dolgait, nem veszik elő (mint Gaiman mesteri Sandman-jét), vagy ha igen akkor nagyon elcseszik őket pl.Constantine. Hupsz, elnézést kicsit előbújt belőlem a “geek” itt a végére :D, de itt abba is hagyom.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.