Barack Obama nyerte az elnökválasztást

Természetesen az Amerikai Egyesült Államokban. Nem, nem nálunk, pedig mintha mi legalább annyira örülnénk győzelmének, mint a tengerentúli polgárok. Perzse, hiszen nálunk is jól jönne egy jó kiállású, intelligens, fiatal úriember, aki képes összefogásra buzdítani, és önmagában megjeleníti a “népek olvasztótégelye” szlogent. Szinte minden tudósítás és beszámoló zengi, hogy fekete elnöke lett az Egyesült Államoknak, és hogy ez mennyire rendkívüli, micsoda lépés a feketék polgárjogi harcában, pedig igazából engem már az lepett volna meg, hogy ha valaki fekete politikusként indul a választáson, akkor azt még felemlegetik neki. Igen, szapulhatjuk az amerikaiakat, mondhatunk rájuk mindenfélét, el kell ismerni, hogy ők az ilyen kérdéseken már felülemelkedtek. (Ilyenkor sürgős magunkbafordulást rendelnék el, hogy társadalmi viszonyainknak megfelelő helyzetet vizionáljunk, és nagyon erősen gondolkodjunk el arról, nálunk mi lenne a helyzet hasonló esetben.)

Obama stábjának óriási érdeme volt abban, hogy üzeneteit olyan mediális csomagolással juttatta el a célközönségnek, amit egyszerűen nem lehet felülmúlni jelen helyzetben. Az internetet olyan értőn és értelmesen használták, hogy az egy médiavállalkozásnak is dicséretére válna: a központi webhely ízléses dizájnjával, áttekinthető, ikont kreáló vizuális körítésével és kitűnő ergonómiájával pillanatok alatt elbűvölte az arrafelé böngészőket, akik után szívesen haraptak a különböző webes alkalmazások használatára – ezzel pedig máris maguk is a kampány részeseivé váltak. A részvételi kultúra intelligens felhasználásával olyan hátteret sikerült így kreálni, ami magával hozta a fiatalok világlátását ma leginkább meghatározó intermediális közeg előzetes értékítéletét: miután Obama riválisa, John McCain szenátor elég hamar leszögezte, hogy nem igazán tudja, mi az internet, pláne hogy mire való, az interneten formálódó és a megosztási lehetőségek miatt gyorsan szélesedő, politika iránt hirtelen fogékonnyá váló ifjú tömeg jelentős része a demokrata jelölt mögé állt. Márpedig innentől kezdve McCain nehéz helyzetbe került: mások ugyanis – és itt ugye már nem csak a fiatalokról van szó – napi kommunikációjukban minimum az email-t rendszeresen használják, abban pedig kitűnően lehet linkeket küldözgetni.

Az új amerikai elnök tehát amellett, hogy nyilván hagyományos csatornákon keresztül is igyekezett jelen lenni és hatást elérni, nagyban ráfeküdt az új média lehetőségeire, és hagyta, hogy a közösség generálja kampánya egy részét. Hogy ezt követően mi fog történni, akár politikai, akár online közösségi szinten, még nem tudni. Az elvárások ugyanis hihetetlen magasak lettek: pontosan ebben rejlik Obama földcsuszamlásszerű győzelmének a veszélye is. Érdekes lesz azt is megfigyelni, hogy a kampány befejeztével vajon mi fog történni az online közösséggel – hogy csendesül, csillapodik majd az aktivitás, és vajon milyen módon tudja Obama stábja kezelni az egyszer már aktivizált felhasználókat/szavazókat (furcsa, hogy már társadalmi szinten is felhasználóvá válunk…); milyen technikákat alkalmaznak majd annak érdekében, hogy az online jelenlét ne csökkenjen, és négy év múlva ismét támaszkodhassanak a webre?

Egyelőre minden szinten több a kérdés, mint a válasz, de azért Havelock Ellis angol szexuálpszichológus mondata álljon itt figyelmeztetésképpen:

The place where optimism most flourishes is the lunatic asylum.

Ettől függetlenül jó munkát és sok sikert, Elnök úr!

7 hozzászólás a(z) “Barack Obama nyerte az elnökválasztást” című bejegyzéshez

 1. “el kell ismerni, hogy ők az ilyen kérdéseken már felülemelkedtek”
  Hat, erre nehez mint mondani, mert itt vagyok es tudom, hogy nem. A kampuszon nagyon sok a rasszista megnyilvanulas es meg mindig eros a kuzdelem es meg mindig ketszer annyit kell bizonyitania egy fekete borunek mint egy fehernek. Na mert persze engem itt csak “white chick”-nek titulalnak. Ha felulemelkedtek volna ezen akkor nem ezzel kezdodne valakinek a jellemzese, akkor nem lenne ekkora tema, hogy fekete elnoke lett az orszagnak, nem ujjongananak a fekete fiatalok, hogy ez talan majd valtozast hoz az eletukbe.. De azt is el kell am ismerni, hogy ha nem lenne az orszag felulkerekedoben (micsoda kifejezes) akkor Obama sem koltozne a Feher Hazba.. Haladnak, am nagyon lassan, de en azert optimista vagyok es remelem, hogy ami tortent peldaerteku lesz mas nemzetek szamara is. Most szerintem ujradefinialodik az Amerika-fogalom es az asszociaciok,vegre megmutatkozik a szimbolikus hatalom szintjen is az a valtozatossag, ami itt van, ami szamomra lenyugozo. Mert szerintem a valtozatossag (diversity ertelemben) az egyik legjobb jellemzoje ennek az orszagnak.
  Na es persze lesz Obamanak mivel kuzdeni, hisz azert ne felejtsuk el, hogy a “popular vote” sokkal szorosabb volt mint az “electorial”. Es abba bele sem merek gondolni, mi lenne ha valamit nagyon elszurna.. remelem, hogy szarvashibak nem lesznek…

 2. képes lesz ilyen mértékű pozitív változást teremteni? hát, én nem is tudom…

 3. Bar en nagyon orulok, hogy Obama nyert, de azert hozza kell tenni hogy melyik volt az a ket eros faktor ami segitette azt, hogy egy fekete nyerhetett. Ezek pedig: Bush rettenetes 8 eve ami az orszagot es a republikanusokat is tonkretette (nem hiaba egyszer sem mutatkzott a McCain kampany soran, mert o csak negativ figura)
  A masik ok, pedig a Palin-factor, amivel bar 2 hetre jelentos media fokuszt kapott Mccain-ek kampanya, azert szerencse az amerikaiak se olyan hulyek, mint neha hisszuk, es vegeredmenyben elforditott sok szavazot az oregembertol.
  Mondhatni a korulmenyek segitettek meg az amerikaiakat hogy egy feketere adjak le a szavazataikat. De hat a tortenelem altalaban igy mukodik, nem?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.