AMERICANA Goes to America

Az AMERICANA legutóbbi száma A minimálisan fellengzős címadás jelen esetben teljesen helytálló, hiszen az ASA legutóbbi éves konferenciáján, Philadelphiában az AMERICANA – E-Journal of American Studies in Hungary is képviseltette magát. Avital Bloch jóvoltából immáron a tengeren túlon is a lehető legrangosabb helyen hallatuk a hangunkat – és dolgozunk rajta keményen, hogy ne csak ennyiben maradjon. Ezen túl egyre több helyről jelzik, hogy felvették vagy éppen fel szeretnék vinni különböző adatbázisokba a folyóirat adatait – éppen tegnap érkezett egy ilyen irányú megkeresés.

A DOAJ, vagyis a Directory of Open Access Journals szeretné, ha megjelennénk az adatbázisukban, aminek borzasztóan örülünk, hiszen ez egyre nagyobb olvasóközönséget is jelent potenciálisan. Illetve reálisan is: a legújabb forgalommérési adatok azt bizonyítják, hogy jó ötlet volt saját domain-re költözni, felfrissíteni a struktúrát és a külalakot, ugyanis a legújabb szám megjelenése óta megduplázódott a látogatottságunk, és ami ennél jóval fontosabb, az egyes oldalakon eltöltött idő hihetetlen mértékben megugrott. Ez azt jelenti, hogy egyre többen olvassák végig a cikkeket, amit a különböző egyéb mérési technikák (heatmap, clickview, stb.) is megerősítenek.

Amerikanisztika fronton egyéb mozgolódások is lesznek hamarosan, az AMERICANA is igyekszik majd kivenni a részét belőle, de erről majd csak akkor szólok, ha meg is valósultak az elképzelések.