Adatok, adatok, adatok

Az alábbi rövid előadásban Tim Berners-Lee arról beszél, mi a következő lépés az internet életében, és ha valaki figyelemmel követi a trendeket, akkor nem fog meglepődni azon, hogy előadásában az ún. kapcsolt adatokat (linked data) evangelizálja.

Az egész kocepció aktualitása pedig az amerikai kormány által megnyitott interneten elérhető adatközpont, a Data.gov, ami Obama elnök ígéretéhez híven betekintést enged a kormányzati munka során használt adatok tengerébe. A kérdés már csak az, hogyan használja az egyszeri polgár a nyers adatrengeteget – de már erre is indult kezdeményezés.

Annak érdekében ugyanis, hogy bárki könnyedén hozzáférhessen és emberi nyelvre fordítva netán értelmezni is tudja az adatokat, amikre éppen szüksége van, vagy egyszerűen kíváncsi, a Google, az O’Reilly Media, a TechWeb és a Sunlight Labs versenyt hirdetett fejlesztők számára, hogy készítsenek olyan okos és ügyes kis alkalmazásokat, amelyek elősegítik az adatvizualizációt és általában a felhasználhatóságot. Az Apps for America 2 céljai közé tartozik, hogy olyan alkalmazások szülessenek, amelyek egyrészt olyan adatrétegeket tesznek láthatóvá és használhatóvá, amelyek eleddig esetleg nem kerültek elő semmiféle összefüggésben, bár nyilván részét képezik az adatbázisnak; másrészt hogy kiállva az idők próbáját is, látványos és érdekes módon prezentálják az előbányászott adatokat és adatkapcsolatokat.