Academia.edu

A TechCrunch egy érdekes kezdeményezésről számol be, amit az alkotók keres ám de nemes egyszerűséggel Academia.edu névre kereszteltek, és amelynek célja nem kevesebb, mint a világ kutatóinak, oktatóinak és érdeklődő hallgatóinak feltérképezése, és együttműködésre bírása – no persze nem erőszakkal. A látványos része a felületnek nyilván az a családfára vagy hierarchia grafikonra emlékeztető kapcsolati háló, amelyen az egyes résztvevők elhelyezik magukat (itt aztán lehet tanszéki fát, intézetit, egyetemit, vagy nemzetközit, kutatócsoportra vagy más formációra vonatkozó csoportosítást eszközölni), és megadhatják, hogy más kutatókkal-tudósokkal milyen módon kapcsolódnak (együttműködés, publikáció, kutatás, munka).

Kicsit optimistának tűnik az az elképzelés, miszerint ez az oldal elősegíti egymástól távol élő kutatók együttműködését, mondván, hogy ha már valakit bejelöl az ember a kis gráfjában, az tuti érdekelt lesz vele dolgozni – nekem ezek az email hétköznapiságának és egyéb kapcsolati rendszerek hathatós működésének korában kicsit fellengzősnek tűnnek (most komolyan: csak azért, mert valaha beszéltem X-szel, és ő most meginvitál a gráfjába, én nem biztos, hogy a jövőben bármiféle munkában szeretnék partner lenni), de ki tudja, lássuk, mi sül ki belőle. Ami azonban kifejezetten csalogató lehet mindenki számára az a tematizált RSS csatornák sokasága: ki ne örülne annak, hogy valaki szépen csokorba gyűjti kedvenc online tudományos olvasmányaink hírcsatornáit, és szépen átnyújtja azt nekünk?

Kulturális analitika szempontjából persze érdekes vállalkozás ez, hiszen tényleg nem készült még soha a világon olyan kimutatás, amely a tudományos együttműködéseket térképezi fel, vagy a kollaborációkra jellemző trendeket (nem, nemzet, tudomány, idő, hatékonyság, publikáció, stb.) elemezné ki. Ha a szájt készítőinek csak a brainstorming alatt előugrott egy erre utaló ötlet, már pozitívum, és máris másképpen tekintek az egészre, mert ez tényleg előremutató és érdekes kihívás. A kérdés továbbra is az persze, hogy az “akadémia” világa mennyiben érdekelt és érdeklődő egy ilyen családfa-iwiw konstellációban.