A Tévészfékről

Nemrégiben a DragonWeb egy beharangozóval jelezte, hogy a Makón és környékén 1996-ban bemutatott Tévészfék címen futó műsor egyetlen elkészült és sugárzott adását a digitális technika segítségével az interneten teszi elérhetővé azok számára, akik nosztalgiával, vagy az újszülöttekre oly jellemző friss kíváncsisággal viseltetnek a televíziós produktum iránt. Elveszettnek hitt, médiatörténeti ritkaságnak számító adásról van szó. A műsor a ZET Squad néven hírhedté vált trió, Dragon Tamás, Dragon Zoltán és Szilvási Endre közös munkálkodásának eredménye, mellyel azt igyekeztek ifjonti vehemenciával szemléltetni, hogy egy városi televíziós adás is képes szórakoztató és némileg közszolgálati lenni – még egy olyan kisvárosban is, ahol látszólag semmi sem történik. A technikai háttér az 1996-os kisvárosi felszereltségnek megfelelő arzenált jelenti: a digitális technika csúcsa az Amiga számítógép volt, amivel a feliratozást oldotta meg a csapat – “Mit akarsz, még GenLock is volt rajta!”, emlékszik vissza Tamás, az operatőr-vágó-hangmérnök. Tény, hogy az időjárásjelentés hátterét a ZET Squad bluebox technikával oldotta meg, amit a mai napig nem hisznek el nekik a televízió munkatársai (“Né mondd mán, hogy nem rohad be a széleinél!” -így egyikük).

Másik találmányuk a városi televíziózásban szokatlan felvételi procedúra volt: egy jelenetet többször, több beállításból is felvettek, majd ötletesen többszereplőssé varázsolva, komplex felvétellé alakították. Ilyet arrafelé előttük senki nem csinált. Azóta sem.

A forgatás természetesen nem volt mellékzöngéktől mentes: a televízió vezetőjét már a makói piacon történt forgatást követően felhívták a polgármesteri hivatal prominensei közül, hogy figyeljen oda, mi kerül a nyilatkozatokból adásba. “Vihar a biliben” – mondja Zoltán, aki kifejezetten örült annak, hogy még mielőtt bármit is tettek volna, vagy egyáltalán visszanézték volna a felvett anyagot, már tudtak róla, hogy készül egy rendbontó-rendhagyó műsor. Mozgó kamerák, furcsa videótrükkök, viccek, paródiák, lassított felvételek – lehet, hogy túl sok volt ez egy statikus kamera előtt politikusokat és egyéb városi funkcionáriusokat megjelentető-megszólaltató televíziónak, mert az első adást követően – bár tervek voltak – nem készült folytatás. Ennek ellenére többször ismételték már, és egyes jelenetek városi hírnévnek is örvendenek. Gondoljuk… A készítők közül egy, Endre, MédiaKaiserként elsőrangú médiamunkássá lett (vagyis a Tévészfék karrierjének egy kezdeti, ám jelentős állomása), Tamás a hangtechnika varázslója, míg Zoltán továbbra is valahol kezdődő és valahol végződő körmondatok megfogalmazója.

A Tévészfék egyetlen adása hamarosan látható itt, a DragonWeben!

Kapcsolódó tartalmak:

2 hozzászólás a(z) “A Tévészfékről” című bejegyzéshez

  1. hip hip hooray!

    esetleg megtekinthető lesz benne a méltán hírhedt víztározós jelenet?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.