A sötét lovag rekordja

Lapzártánkkor úgy néz ki, a Batman széria legújabb része, a The Dark Knight minden eddigi első heti rekordot megdönt bevétel tekintetében csak az Egyesült Államokban, ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy a nézők egyöntetűen kiválónak tartják az alkotást, hiszen az alábbi kis táblázat szerint minden idők legjobb filmjének szavazták:

Nem kell rögvest összeesküvés-elméleteket gyártani arra nézvést, hogy ki és hogyan hackelték meg a szavazórendszert, hogy így még több nézőt és ezáltal még grandiózusabb bevételt produkáljanak, elég csupán arra gondolni, milyen tanítani való bevezető kampányt vezénylet le a marketinges csapat. Emlékszünk még arra, milyen erőteljes és jól kigondolt webes megjelenéssel bírt a kampány? Tulajdonképpen egy virtuális Gotham City-t hoztak létre, ahová mindenki bepillanthatott, mindenki szippanthatott rothadó levegőjéből, és mindenki egy kicsit élő részévé vált magának a történetnek. Ott van aztán a brutálisan kihasznált tragédia, Heath Ledger halála is, amely esetében nem nagyon törik kezüket-lábukat, hogy elhallgattassák azokat a dezinformáltakat, akik szerint A sötét lovag a színész utolsó munkája lett volna (Terry Gilliam, aki valóban az utolsó filmet forgatta, hangot is adott nem tetszésének).

Mindent egybevetve azonban még nagyobb a valószínűsége, hogy tényleg egy nagyszerű film készült – hiszen több, mint 23000 69000 (update: 2008. 07.22. délelőtti állás szerint) szavazatot nehéz megvásárolni, és valljuk meg őszintén, nincs is sok értelme, merthogy a kákán is (egy) csomót kereső kritikusok előbb-utóbb már csak azért is lerántanák a leplet a hype-ról. Eddig azonban senki nem tette, és ez árulkodó jel. Lehet, hogy végre egy kiforrott, érett szuperhős mozi kerül a vászonra?