A mozi fantomja – előadásom a 2. NECS konferencián

Ígéretemhez híven publikálom a tegnapi előadásom segédanyagait: a prezentációs fájlt és a videót. Az előadás maga (“The Phantom of the Cinema”) arra tett kísérletet, hogy a pszichoanalitikus elméletet felhasználva egy merőben új megközelítést mutasson be traumák filmes elemzésével kapcsolatban. Azonban mind a traumaelmélet, mind pedig a standard pszichoanalitikus filmelmélet meglátásaival és megközelítésével szemben foglaltam állást, mert egyre inkább meggyőződésem, hogy változtatni kell az elméleti kereteken ahhoz, hogy egy pragmatikusabb, rugalmasabb kritikai pozíciót lehessen kialakítani. Vagyis még mindig pszichoanalízis, de egy kicsit másképpen: Ábrahám Miklós fantomelméletét alkalmazva egy új típusú befogadáselmélet alapjait próbáltam körvonalazni – a visszajelzések szerint pedig van jövője és relevanciája a projektnek.

Az előadást egy vizuális blöffel kezdtem, ami van, akinek nagyon tetszett, van, akinek nem annyira, mindenesetre szerintem jól jött, hogy egy kicsit megtörje a felolvasásokat, és kis szünetet iktasson be, ugyanakkor némi relevanciával tegye azt.

Végül pedig íme a prezentáció – amiből nyilván nem derül ki túl sok minden, de legalább a körvonalakat, az irányvonalat illusztrálja.

4 hozzászólás a(z) “A mozi fantomja – előadásom a 2. NECS konferencián” című bejegyzéshez

  1. Kár, hogy az teljes előadás nem került fel. Nagyon kíváncsi lettem volna rá.

  2. Ez elég poén volt, azért arra kíváncsi volnék, hogy a klip hogyan osztotta meg a társaságot…

  3. Hát, volt, aki az előadás után odajött, és azt mondta, hogy ugye csak poénból tettem be, merthogy “nyálas” volt, de olyan is volt (utóbbi egyébként filmtörténész), aki szerint több ilyet kellene csinálnom. A Sweeney Todd rész miatt készült az egész, mert ott a szöveggel együtt nagyon durva, ha valaki figyel… Egyébként pedig a nap végére szerintem jól jött egy kis hangulati váltás, már csak ezért is megérte 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.