A kiszolgáló elfoglalt

Vizsgaidőszak lévén az ember igyekszik rögvest felvezetni a jegyeket a varázslatos ETR felületére, minthogy például végzős hallgatóknak picit sürgősebb a dolog, már persze ha abszolutóriumra hajtanak (és ki nem?!). Munkaidőben, kijelölt irodából (vagyis az egyetem területéről – már ha ez számít valamit, régen még számított, az új szlogen már nem erre utal, csak tudnám, mire…) rákattint az ember, mire közli, hogy ő most elfoglalt… Igen?! Én is! Egy ideig még viccesnek is vélhetnénk az ETR-rel való csatározásokat, de nem hagyható figyelmen kívül az az aprócska tény, hogy kötelezve vagyon az oktató arra, hogy az ETR-re is felvezesse a hallgatók eredményét.

Nincs ezzel semmi különösebb probléma, ha így működik a rendszer, hát így, de könyörgöm, akkor biztosítsák is a legalapvetőbb feltételt: a rendszer működését. Enélkül ugyanis kicsit problémás (hackelni még nem próbáltam, de félek is, mert mi van, ha sikerül…). Ráadásul érdekes, hogy a szoftver elhessegetheti az én adminisztrációs hevületemet azzal, hogy ő most éppen elfoglalt, viszont ha nincs határidőre bevésve az érdemjegy, akkor adminisztrációs hevülettel vesznek elő – és nem nagyon hessegethetek…

Finoman szólva is aggasztó, hogy egy olyan rendszerben kellene tevékenykednünk, amely alap felhasználói lehetőségeket sem engedélyez: csak hogy egy nyilvánvaló és hasznosnak vélhető példával éljek, ott az üzenetküldés funkció, mellyel egyetlen kattintással az összes, adott kurzusra jelentkezett hallgatót értesíteni lehetne emailben. Az ETR fricskája: engedi, hogy bepötyögje az ember az üzenetet, engedi, hogy kiválasszam, kinek szeretném elküldeni az emailt, engedi, hogy rákattintsak az elküldésre, majd kajánul jelenti, hogy a küldés sikertelen.

Mindezek után, őkelme közli, hogy munkaidőben kissé elfoglalt (mennyibe’ is van ez a nagy elfoglaltság az egyetemnek?), ezért nem működik. Ha az én gépemen egy szoftver így működne, rövid úton törölve lenne. Kár, hogy nem érem el a DELETE billentyűt innen. És még mielőtt valaki azt találná mondani, hogy csak egyszeri alkalomról van szó: nem, nem egyszeri alkalom – az elmúlt héten-hetekben sorozatosan előfordult ilyesmi. “Wherever you are” – no persze…

12 hozzászólás a(z) “A kiszolgáló elfoglalt” című bejegyzéshez

 1. Csak mert panaszkodni olyan jó néha, és mert épp most történt velem az eset, hadd meséljem el, hogy végzősként most közölték velem, hogy elsős kódokkal van baj (már itt röhögtem magamban), és olyan kódot kért a rendszer rajtam most számon, ami 5 évvel ezelőtt még nem létezett. Futottam a köröket, átemelő lap, aláírás, újabb várakozás, mikor közlik, hogy hopp, ez már jó, de most egy másik kód nem lett jó. pedig fél órája Login Adrienne, az etr anyaúristene, tutira mondta, hogy ennyi és kész. Következő menet, ugyanazok a körök újra, és röpke 3 óra elteltével az abszolutórium boldog tulajdonosa lettem. Mert én ezt is birtokosesetnek veszem ennyi munka után. Na, de mit lehet ebből leszűrni? A rég gyanított titkot, hogy a hallgatók, a TO és Login Adrienne ETR-je nem igazán egyezzik, és az oktatókét meg se említsem. No auf Wiedersehen.

 2. Ha már a mátrix: én magam minden bizonnyal Neot testesítem meg. Soha nem néztem, hogy milyen órát milyen kóddal kell felvennem és minden teljesen klappolt. Login Adrienne az Orákulum személyében meglepődésének adott hangot, de ugyanakkor bevallotta: tudta, hogy egyszer eljön a nap, amikor egy angol szakosnak minden kurzuskódja rendben lesz. A rendszert tehát eredendően “érzem”.

 3. Dragon Z. he ez megnyugtat PTE- n se jobb a hejzet, csak itt még az eggyel régebbi ETR fut még 🙂 Az hogy úgy érzem magam mint az óminozus viccben, szerintem nem meglepő.

  Fellonek egy rendor es ket malacot az UErbe. Amint Fold koruli palyara
  alltak hivja oket a foldi iranyitokozpont: – Elso malac jelentkezz, itt iranyitokozpont, feladategyeztetes. Kerem a
  feladat megismetleset: – Itt elso malac. A feladat: tapot megenni, piros gombot megnyomni. – Masodik malac jelentkezz, itt kozpont, feladategyeztetes. – Itt masodik malac. A feladat: tapot megenni, kek gombot megnyomni. – Rendor jelentkezz, itt kozpont, feladategyeztetes. – Itt a rendor. Feladat: malacokat megetetni, gombokhoz nem nyulni….

 4. Oh, akkor jónak ecsetelem 🙂 De ha már így magunk közt vagyunk, elárulnád: maga az alaprendszer azért életképes, vagy az egész etr úgy ahogy van, reménytelen? Jó szándékkal azt feltételezném, hogy azért mégiscsak van valami az ETR-ben, ami a jövőre/jövőnek szól, csak helyileg nem tudják még megoldani a tökéletes működést… túlzott optimizmus?

 5. Jövője van! Ami problémákkal küszködik az nem program hiba hanem inkább emberi! Amig TO – sok nem képesek elvégezni egy Számítógépkezelő hazsnáló tanfolyamot addig nincs miről beszélni!Pécsen lagállabis az meberi tényezők a leggyengébb láncszem! Nálunk még etr2 van nem tudom nálatok hogy van de pécsen 11 kar van és mindegyik külön életet él gyakorlatilga akkor lenne értelme ETR – nek és az összes ilyen rendszernek ha egységes lenne az egyetem! Nem tudom nálatok hogy van nálunk ezek a fő problémák

 6. Na, ettől tartottam… mindig az emberi tényezőkön bukik (mondom ezt anélkül, hogy tudnám, pontosan mi is az állandóan ismétlődő probléma Szegeden)… De legalább mostmár tudjuk, hogy nem magát a rendszert kell ócsárolni, mert a lehetőség mégiscsak benne van. Ez is valami…

 7. Azt nem tudom, hogyan alakult ki az ETR, mert talán érdekes lehet Gall törvénye alapján tekinteni reá…:

  A complex system that works is invariably found to have evolved from a simple system that worked. A complex system designed from scratch never works and cannot be patched up to make it work. You have to start over with a working simple system.
  — John Gall

 8. Eleve itt kel kezdeni a problémát:

  2005. évi CXXXIX. törvénya felsőoktatásról*

  Adatkezelés a felsőoktatási intézményekben, a felsőoktatás információs rendszere (34. §)

  Ugyani saz etr – hez hasonló rendszerekről törvény gondoskodik 🙁

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.