A “Jövő Tanterme” Szegeden

A HVG arról számol be, hogy ma átadták a “Jövő tanterme” névre hallgató multimédiás csodát a Szegedi Tudományegyetemen. A “tanárképzésben, a tanártovábbképzésben és az oktatástudományi kutatásokban” fogják leginkább használni, mondta Csapó Benő egyetemi tanár. És hogy hogy néz ki egy ilyen terem?

A tanteremnek már a bútorzata is különbözik a hagyományos tantermekétől. Falai meleg színűek, a görgőkön mozgatható asztalok elrendezését gyorsan meg lehet változtatni az egyéni tanulás, a páros vagy 3-6 fős kiscsoportos munka feltételeinek megfelelően. A terem minden egyes asztalához tartozik egy hordozható számítógép, hagyományos notebook, érintőképernyős tábla-pc, vagy a legújabb, rendkívül könnyű, szintén érintőképernyős ultramobil pc. Az összes számítógép vezeték nélkül csatlakozik az internetre. A tanári gépről irányítva egy-négy tanuló számítógépnek képernyőjét lehet a kivetítőn megmutatni.

A teremben megtalálható a legkorszerűbb interaktív tábla is – melyen nemcsak tetszőleges multimédia oktatóanyag jeleníthető meg, hanem az arra írott, rajzolt információt is rögzíteni lehet, és a tárolt információt a megfelelő hordozón akár a tanulók is hazavihetik.

Szép és jó, a gond csupán az, hogy Magyarországon a Jövő Tanterme tényleg a jövő zenéje, holott a jelené kellene, hogy legyen. Ha annyira a hatékonyság és az oktatás korszerűsége van előtérbe helyezve a reform diskurzusában, akkor errefelé kellene kacsintgatni – ugyanis az ilyesféle alapra lehetne olyan órameneteket építeni, hogy a hallgató sírva fakadna az örömtől. Az oktató is persze, mert végre megtudná valósítani az olyan egyszerű kívánalmait, hogy multimediális formában adjon elő egy vizuális kultúra témájú kurzuson, vagy be tudja vonni a hallgatókat, akik aztán meg is kapják az óra anyagát – képi illetve hangzó anyaggal együtt. Az internetes kapcsolat is nagyon jól jönne sokszor, arról nem is beszélve, hogy netes feladatokat lehetne hatékonyan integrálni a kurzus menetébe. De ne szaladjak ilyen messzire: egyelőre ott tartunk, hogy ez az egy szál terem az országban még mindig hírértékű…

Egy hozzászólás a(z) “A “Jövő Tanterme” Szegeden” című bejegyzéshez

  1. ON.
    Először kérnék szépen papírt az egyetem, ill. iskolák toalettjeibe. Aztán jöhet a digitális tábla. Még kb. 16.2 év, aztán lesz….
    OFF.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.