2007. őszi szemeszter

Itt az idő, hogy összegezzem, milyen kurzusokkal rukkolok elő a ma indult szemeszterre – bár a kurzusaim leírásai már nyár közepe óta olvashatóak. Szemináriumokat hirdettem meg, és marad a filmes fókusz, de azért lesznek újdonságok is – még számomra is. Két olyan kurzus lesz, ami visszatér (a Film Noir és a Drama), ezek közül egy viszont csak a levelezős képzésre vonatkozik, az összes többi friss termék, esetenként friss metodológiával. Ami jelen pillanatban nagyon fontos: az ETR-en feljelentkezettek ne vegyék kézpénznek, hogy fel vannak véve – ehhez konfirmálásra van szükség, aminek elsődleges feltétele, hogy az első alkalommal meg kell jelenni. A túljelentkezések miatt a szokásos szelekció történik majd meg: nyilván a kurzus kiírásának irányában mozgó (MP, MAT) hallgatók élveznek előnyt illetve elsőbbséget.

Nagyon fontos továbbá, hogy mindenki elolvassa és értelmezze a “Grading Policy” vonatkozó részeit, amelyek minden kurzus esetében mást tartalmaznak. Ezt azért fontos előre átgondolni, hogy a jelentkező el tudja dönteni, tudja-e vállalni az ott ismertetett követelményeket – mindenkinek kellemetlen, ha időközben derülnek ki a turpisságok, ha lehet, kerüljük el az ilyesmit. A részletes, heti lebontású menü az első alkalommal kerül kiosztásra, és minden további információ (szövegek illetve egyéb anyagok elérhetősége, hozzáférhetősége, prezentációk, stb.) ott hangzik el.

És akkor jöjjenek a kurzusok. A levelezős kiegészítő képzésben a hagyományosnak mondható Drama szeminárium lesz terítéken, remélhetőleg ugyanolyan élvezetes lesz, mint tavaly volt. A Film Noir filmekkel illetve a köréjük/rájuk telepedő elméletekkel foglalkozó kurzus tulajdonképpen kiegészítője, specializált oldalmotorja az új Film & Genre szemináriumnak, ami igyekszik majd egy meglehetősen átfogó képet nyújtani elméleti, kritikai és történeti szemszögekből is. A menetrendszerű filmadaptációval foglalkozó kurzus teljesen új alapokról indul: az Adaptations címmel illetett kurzus folyamán nem kizárólag irodalom és film kölcsönhatását vizsgáljuk, hanem megjelenik a televízió, a képregény, és egyéb nyalánkságok okos elemzése is, kulturális, filmkészítési és elméleti háttérrel megfűszerezve. Lesz itt Shakespeare-től elkezdve Batmanig minden. A British & American Cinema c. kurzus inkább történetileg összpontosít a brit és amerikai filmgyártásra, de lesz szó a film formanyelvéről, a sztárkultusz kiépüléséről és a film vs. televízió meccsről is. Végül a Writing Skills szeminárium: ez elsőéves hallgatóknak szól, ami arra hivatott, hogy tisztességesen megtanuljunk egyetemi környezetben és követelményrendszerben esszét írni – mind tartalmilag, mind pedig formailag.

Az ETR-es jelentkezések már folynak, mindenkinek sok sikert, és persze viszlát csütörtökön és pénteken!