egyetem, web

Új tanszéki honlap

SZTE, Amerikanisztika tanszék Elérkezett az idő, hogy a hallgatók egy része által “fogorvosi rendelőre emlékeztető” steril valaminek titulált Amerikanisztika tanszéki honlap megújuljon, méghozzá teljes mértékben, ide értve a külalakot, az információ struktúráját, eloszlását, és a – felhasználó szempontjából nyilván teljesen érdektelen – tartalomkezelést is. A honlap kialakításnál/átformálásánál igyekeztünk maximálisan figyelembe venni a hallgatók kéréseit illetve véleményét, így mind megjelenésében, mind a leírások és funkciók tekintetében is egy sokkal felhasználóbarátabb verzió tárul most a nagyérdemű elé. Hogy lépjünk egyet a közösségi hálózatok újszerű felhasználása felé, létrehoztunk egy olyan webes felületet, ahová jelenlegi és volt hallgatóink regisztrálhatnak: az egyik cél természetesen az, hogy valamiféle virtuális kohéziós erő közelebb hozza őket egymáshoz, a másik pedig a végzett hallgatók életének, karrierjének nyomon követése – ami jelenleg az egyik legnagyobb feladat és kihívás az egyetemek számára.

A Magyar Narancs múlt heti számában éppen hasonló dolgokról esett szó: ráadásul megemlítődött a webes helyzet is egyetemi vonatkozásban. Állítólag a SZTE honlapja is éppen megújulás előtt áll (őszintén szólva rá is fér: egyáltalán nem felhasználóbarát, felépítését és dizájnját tekintve sem érdemes mintaként használni). És hogy miért olyan fontos egy weblap felsőoktatás tekintetében? Mert egyáltalán nem mindegy, hogy a célcsoport (alias reménybeli felvételizők), amikor az adott egyetem vagy tanszék honlapjára téved, mit talál ott. Egyszer talán nem ártana érdemi felmérést készíteni a középiskolások továbbtanulással kapcsolatos szemlélődési, tájékozódási, információ gyűjtési szokásairól, különösképpen a webbel kapcsolatosan – valószínűleg érné néhány meglepetés a döntéshozókat. Jelenleg ott tartunk, hogy többnyire még nem ismerték fel egy jól megkomponált, célorientált honlap szükségességét és előnyét – hogy hazabeszéljek, ebből a szempontból üdítő kivételnek mondhatjuk a szegedi amerikanisztika tanszéket, ahol tényleg hallgatók bevonásával készült az új weblap, zöld utat adva új kezdeményezéseknek és egy teljes átstrukturálásnak. Reméljük, hosszú távon be is válik!

Standard

Új tanszéki honlap” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Őszinte elismerésem! Azért ebből elég jól leszűrhető, hogy nem a képzés ilyen-amolyan rendszerű átalakításában van a megújulás, fejlődés lehetősége, hanem a “civil kurázsiban”, az oktatói és hallgatói fejekben és szándékokban. Mit ne mondja, kutya irigy vagyok!

Hozzászólások lezárva.