blog

Synesketch – a képpé váló szó

Nagyon érdekes és ügyes programra bukkantam, ami arra képes, hogy a felhasználó által gépelt szavakból, az érzelmek elemzésén keresztül képeket varázsol: ahogy variálódik a mondat, úgy változik a kép is. A Synesketch a szinesztézia gyakorlati prezentációja, egyszerre szoftver és új média installáció – és ráadásul nyílt forráskóddal rendelkezik, tehát bárki letöltheti és játszadozhat vele. Tiszta ut pictura poesis, és Blake is rendesen rápörögne a programra, ha élne, gondolom, mert így a metszeteket egész más dimenzióban tudná hozzápasszintani a költészetéhez. Így például ez a két sor:

Some are born to sweet delight,
Some are born to endless night.

így nézne ki:

Az egész érdekessége a kulturális analitika valós idejű alkalmazása, hiszen a program használata során a szavak gépelése nyomán a kép mindig újabb és újabb érzelemrétegekkel gazdagodik, cizellálva a megjelenítést. Irodalom, informatika és kulturális analitika egyben – ez a Synesketch.

Standard

Synesketch – a képpé váló szó” bejegyzéshez ozzászólás

  1. sharkfur szerint:

    Ez igen! Végre valami új, ami előtt tényleg meghajlok, mert lenyűgöz. Szeretem az ilyen innovatív elgondolásokat, manapság elég szegényes a kínálat, de erre a programra 10-ből 10 pontot adok. :)Well done! A tanerőknek hol osztanak ilyen jó kis dolgokat? Mert én is szívesen rábukkannék egy-egy jó falatra.

  2. A tanerő tájékozódik, és aki keres, talál 😉 Egyébként tényleg nagyon érdekes a koncepció, és a szoftver is jól működik, bárki kipróbálhatja! Fun!

  3. sharkfur szerint:

    Na ott a kulcsa annak, hogy végképp ne csináljam meg a házimat, és egész íccaka csak szoftvereljek. “Bárki kipróbálhatja” Bár ki is próbálom, ziher…

  4. sharkfur szerint:

    Annyira tetszik! Annyira hogy ihaj. 🙂 Imádom, ahogy egy ilyen kis bugyuta elgondolásból ilyen vicces kis izéj lesz:)

Hozzászólások lezárva.