blog

Molyoljatok!

Moly.hu Sokszor felmerül a téma, hogy vajh az internet és egyáltalán a digitalizáció milyen hatással lesz a könyvekre, a nyomtatásra, és persze az olvasásra. Általában persze mindenki saját preferenciái szerint foglal állást a kérdésben, de ilyenkor mindig eszembe jutnak azok a megjegyzések, amiket a CEU hallgatójaként volt alkalmam bezsebelni külhoni hallgatótársaimtól, miszerint megdöbbenésüket fejezték ki, hogy itt az emberek a metrón könyveket olvasnak. Nekem nem tűnt fel, valószínűleg azért, mert azzal voltam elfoglalva, hogy lapozzak, és tovább olvashassak, és sokszor rohannom kellett, nehogy a szerelvényen maradjak. Amikor anno belevágtam a blogba, egyre több online közösség került a látókörömbe, ahol olvasni szerető emberkék osztották meg élményeiket, és persze saját könyvespolcot lehetett létrehozni olvasmányainkból – kritizálni, értékelni, másoknak javasolni, igazi kulturális közeg. Nem olyan régen kaptam egy meghívót tsabeekától egy magyar oldal indulásáról, ami egyszerűségével, napi szintű fejlődésével igencsak elnyerte a tetszésemet, és rögtön regisztráltam is, sőt, még az aktuális olvasmányaimról tájékoztató kis widget-et is kitettem az oldalsávba. Természetesen, lévén könyvmolyok a célközönség, a Moly.hu oldaláról van szó.

Ott vált világossá, hogy tényleg könyvmolyoknak szól az oldal, hogy végre valóban a könyvek vannak fókuszban: míg az általam próbált sok más külföldi szolgáltató mindenféle extra útvonalakat eszel ki, hogy elvégezhessek egy feladatot (könyv keresése, megjelölése, értékelése, ajánlása, stb.), addig a Moly.hu olyan intuitív és piszok egyszerű felülettel ajándékoz meg, hogy tényleg pillanatok alatt elvégezhetem a frissítéseket, és mehetek vissza olvasni. Ráadásul az általam más szolgáltatások esetében tapasztaltaknál szimpatikusabb és egyszerűbb az olvasás előrehaladásának illetve a könyv értékelésének folyamata is, és mivel tényleg naponta történik valami fejlesztés, valami apróbb változás, és közvetlen a fejlesztő (Nagy Bence) és a közösség közötti kapcsolat, igazi élmény visszalátogatni a Moly.hu-ra nap mint nap. Ami még számomra nagyon szimpatikus: végre nem az a lényeg, hogy a könyvek minél részletesebb kiadási adataival bíbelődjön az ember – elég a cím és/vagy a szerző, máris közzé tehetjük szavak iránti éhségünk csillapítására szánt aktuális csemegénk legfőbb jellemzőit. Ja, és nem veszi el az időt az olvasástól sem!

Standard

Molyoljatok!” bejegyzéshez ozzászólás

  1. és ami nagyon jó a widgetben: irritáló, ha üresen látja az ember a sajátját, így olvasásra késztet. neki is kezdek már valaminek, már vagy 3-4 napja üres az enyém 😐

  2. Kösz a dicsérő szavakat, változások tényleg majdhogynem naponta lesznek, mert még elég sok tennivaló van az oldallal, hogy maradéktalanul elégedett legyek vele.

    Amúgy érdekes ez a metrós dolog, és Párizsban azon csodálkoztam, hogy az emberek a parkokba jártak le olvasni…

  3. Lehet, hogy megérne egy hosszabb értekezést annak megvizsgálása, hogy az egyes nemzetek hol (és persze mit) olvasnak 🙂

Hozzászólások lezárva.